Vinova loza koja se ne prska ili se ređe prska

lozaVinova loza je biljka oko koje ima dosta posla, ako želimo da uživamo u zdravom grožđu ili vinu. Nastojimo izabrati sortu koja daje ukusno grožđe, a oko koje ima manje posla i troškova. Prskanje loze, rezidba loze, vezivanje loze i okopavanje su neke od neophodnih mera. Postoji li vinova loza koja se ne prska? Neke sorte vinove loze moraju da se prskaju 10 puta godišnje, pa i više ako je kišna godina. To je zaista mnogo posla, a i otrova. Ima ljudi koji su više okrenuti i posvećeni ekološkoj proizvodnji, tako da traže sorte koje to mogu da isprate. Nekako uvek ispadne da sorte koje daju najukusnije plodove, budu veoma osetljive i podložne bolestima. Uzmimo na primer Muskat Hamburg ili Afus ali, koje daju krupne i ukusne bobice, ali se ne mogu pohvaliti da su otporne na bolesti. Ipak postoji vinova loza koja se ne prska ili se ređe prska, a daje kvalitetno grožđe. Prednost je što je ekološki i stoga pogodno za uzgoj na okućnici, zatim manji je obim posla, a i manje je troškova zbog uštede na preparatima. Evo i neke sorte vinove loze koje se ne prskaju ili se prskaju znatno manje.

Moldavija (Moldova) sorta

Moldavija ili Moldova je veoma bujna stona sorta. Grozdovi su krupni, a bobice izdužene, špicaste i jajolike. Boje je crne, tamnoplave ili ljubičaste. Dobro i redovno rađa. Meso je sočno i neutralno, a ukus prijatan i osvežava. Sazreva u drugoj polovni septembra i početkom oktobra. Moldavija je dosta otporna na gljivična oboljenja, pa se stoga može uzgajati i bez zaštite prskanjem. Moguće da će biti potrebna zaštita prskanjem u par navrata, ako je kišna godina. Ova sorta dobro podnosi hladnoću i mraz. Pogodna je za penjanje na čardaklije ili pergole.

Tamjanika

Tamjanika je ne tako rodna, vinska sorta vinove loze, koja se odlikuje izuzetnom aromom. To je stara autohtona sorta vinove loze, koja se ne prska. Nije neophodno tretiranje ili je neophodno minimalno tretiranje. Može biti bela i ređe crna tamjanika. Grožđe je nešto sitnije, ali specifičnog mirisa i ukusa kad je zrelo. Bobice su pravilno okrugle, loptaste. Punu slast bobice tamjanike dostižu u oktobru, kada u sebi imaju toliko slatkoće (ako je dobra godina), da pri pravljenju vina nije potrebno dodavanje šećera. Osetljiva je na niske temperature.

Lasta

Lasta je domaća sorta koja je priznata 1991. godine. Otporna je na plamenjaču, a osetljiva na pepelnicu. Zbog toga se znatno manje prska tokom godine. Grozdovi su srednje veliki, a bobice krupne, zelenožute i čvrste. Lasta je stona sorta, a sazreva u drugoj epohi. Pogodna je i za uzgoj na okućnicama i manjim parcelama.

moldova

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!