Vranilova trava čaj od divljeg origana priprema i upotreba

divlji origanoČaj od divljeg origana priprema se od biljke poznate još i pod nazivom vranilova trava (divlji origano). Latinski naziv za ovu biljku je Origanum vulgare. Poslednjih godina vranilova trava se u različitim oblicima koristi protiv kandide, a ima i izraženo antibakterijsko dejstvo. Danas se može pronaći u gotovo svakoj biljnoj apoteci i zdravoj hrani i to kao kapi, čaj i ulje od divljeg origana. Ima još puno naziva, od kojih su najčešće u upotrebi mravinac, vranilovka i divlji majoran.

Vranilova trava biljka

Vranilova trava je višegodišnja biljka. Može da naraste do 80 cm u visinu. Biljka je poreklom iz Mediterana. Cvetovi su pretežno ljubičasti i pojavljuju se od jula do oktobra. Divlji origano voli sunce i toplotu, suvu klimu. Jako hladne zime ne može da preživi. Upoređuju vranilovku sa majčinom dušicom, jer je sličnog dejstva i hemijskog sastava, samo što je ovo znatno veća biljka. Možemo je sresti i kod nas, pretežno na jugu Srbije. Uspeva od ravnica do planina, ali najčešće na suvim stranama i obroncima. Raste divlje, ali se i uzgaja. Uspeva na svim tipovima zemljišta, samo traži dosta svetlosti i toplote. Cela biljka lepo miriše. Nakon branja rasporedi se u tankom sloju i suši se u hladovini. Osušen divlji origano može da se samelje u blenderu iz praktičnih razloga, radi lakšeg čuvanja, doziranja i upotrebe kao čaja ili začina za razna jela. Vranilova trava je veoma cenjena u narodu. Biljka sadrži znatne količine timola i karvakola, pa ima antiseptično dejstvo.

Kako se pravi čaj od divljeg origana

Čaj od divljeg origana se priprema na lak način. Jedna mala kašika herbe se prelije sa 2 dl kipuće vode. Poklopiti i ostaviti da stoji oko pola sata. Procediti i piti čaj. Mogu se piti do 3 šolje čaja na dan. Ovaj čaj se može piti i kao čaj za uživanje, jer je prijatnog ukusa. Neki izvori tvrde da ovaj čaj nije dobar za trudnice, pa i to treba imati u vidu.

Čaj od divljeg origana upotreba

Divlji origano je biljka širokog spektra delovanja i upotrebe. U narodu je ovaj čaj omiljen kao čaj za jačanje. Čaj od divljeg origana se koristi, kako kod problema sa organima za varenje (posebno kod dijareje), tako i za disajne organe. Deluje blagotvorno na upaljenu sluzokožu creva, poboljšava varenje i sprečava nadimanje. Primenjuje se kod respiratornih infekcija, kašlja, bronhitisa i astme. Divlji origano je jak antioksidans, pa čisti organizam i jača ga. Dobar je i diuretik, pa se može primeniti kod urinarnih infekcija u mešavini sa medveđim grožđem, na primer protiv ešerihije koli. Jači čaj od divljeg origana se može nanositi spolja u slučaju upale kože ili sluzokože, mada se u slučaju gljivičnih infekcija češće koristi ulje.

vranilova trava

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!