Shea maslac ili karite maslac za lice kosu recepti cena

shea maslacŠi maslac (Shea Butter) je poznat i kao karite maslac, a koristi se za lice i kožu uopšte, kao i kosu. Shea maslac se primenjuje pretežno u kozmetičke svrhe, mada ima i lekovita svojstva. Pruža izvesnu zaštitu od sunčevog zračenja. Ši puter je još poznat pod nazivom mandingo, a dobija se od ploda drveta koje raste u Africi.

Kako se dobija shea maslac

U Africi ovo ši drvo raste i koristi se vekovima. Za dobijanje ši putera upotrebljava se unutrašnjost ploda. Plod je jezgrast, a možda je najviše sličan kestenu. Shea maslac je u suštini masnoća, koja se dobija ekstrahovanjem iz semena, koje je smešteno u jezgru ploda. Najbolji je ručno pravljen, nerafinisani, devičanski shea maslac. Plodovi se beru i suše na suncu. Neophodno je da ispari vlaga koja je prisutna u jezgru. Sledi drobljenje i mlevenje, pa se dobije smeđa smesa, a daljim procesom proizvodnje se pretvara u shea maslac svetlije boje. Ovaj starinski ručni način proizvodnje, omogućava da se sačuvaju svi kvalitetni sastojci, kao i miris. Boja bude bela, ali može i siva, bež i zelena, što zavisi od starosti plodova, kao i područja na kome uspeva afričko karite drvo. Najbolji je čisti nerafinisani devičanski shea maslac, a postoji i rafinisan. Nerafinisan shea maslac se prepoznaje po autentičnom mirisu, nalik mirisu orašastih plodova. Razlikuju se u ceni i teksturi. Cena nerafinisanog je naravno viša, ali je i kvalitet bolji. Prednost rafinisanog je finija tekstura, pa je tako pogodniji kao sastojak u receptima za izradu kozmetičkih preparata. Nerafinisani sadrži sitne grudvice.

Karakteristike shea maslaca

Karakteristično je da shea maslac ostaje u čvrstom, odnosno gustom stanju, na sobnoj temperaturi. Slično kao svinjska mast ili kokosovo ulje. Bogat je zasićenim masnim kiselinama, što mu i daje takvu gustinu. Shea maslac je postao izuzetno važna sirovina za kozmetičku industriju.

Shea maslac za sunčanje

Može se koristiti nerafinisani shea maslac kao krema za zaštitu od sunca, odnosno uv zračenja, ali ipak treba imati u vidu da je to mali faktor i da ne predstavlja neku ozbiljnu zaštitu na jakom suncu. SPF je oko 8.

Shea maslac u kozmetici i kao lek

Evo zašto je shea maslac jedna od omiljenih prirodnih kozmetičkih sirovina za negu kože i kose:

– daje prirodan sjaj kosi i koži
– koža i kosa brzo usvajaju shea puter
– omogućava da se ujednači ten kože
– upotrebom koža postaje mekša i dobro hidrirana
– sprečava isušivanje kože, posebno lica, usana, ruku i nogu
– može se upotrebiti posle brijanja da bi se sprečila iritacija kože
– hidrira suvu kosu, sprečava oštećenja i revitalizuje, hrani
– predupređuje pucanje i sprečava opadanje, a stimuliše rast kose
– u upotrebi je kod lečenja ekcema, ospica, opekotina, ispucale i veoma suve kože

Upotreba shea putera

Ako se upotrebljava shea puter u izvornom obliku, obično se nanosi na vlažnu kožu ili kosu, dakle nakon kupanja, umivanja ili pranja. Može se kombinovati sa uljima, radi nedostatka polizasićenih masnih kiselina, a preporučuje se ulje žutog noćurka, ulje boražine i slično. Kao prednost je bezbedna upotreba, pa čak se koristi shea maslac za bebe. Vrlo retko se javljaju alergijske reakcije. Tajna shea maslaca je u uravnoteženom odnosu zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, koji omogućava da se ne gubi vlaga iz kože i kose.

si puter

Share Button
loading...

Ostavite odgovor