Kako napraviti domaći sapun kod kuće

sapun

Domaći sapun nije teško napraviti kod kuće. Prednost domaćeg sapuna je što je kvalitetniji i zdraviji za kožu. Kako domaći sapun sadrži više prirodnih sastojaka od kupovnog sapuna, podrazumeva se da više odgovara našoj koži. U kupovne sapune se dodaju deterdženti da bi bolje prali, sa što jeftinijim sastojcima. I sve bi bilo lepo, da naša koža to ne mora da trpi. Takvi sapuni iritiraju i isušuju kožu, pa je onda potrebno kupovati i kreme za mazanje, da se isušena koža ponovo hidrira. Postoje i ređi su u prodaji  prirodni sapuni, koji su i znatno skuplji, zato možda nije loša ideja napraviti sapun kod kuće. Setimo se, ne tako davno, naše bake su pravile sapun. Takav sapun se najviše koristio za pranje rublja i pravio se od životinjskih masnoća. Ali sličan sapun se može napraviti sa biljnim uljima i drugim sastojcima, a da bude prihvatljiviji, blag i koristan za higijenu ruku, pa čak i za telo. Razlika je evidentna i uočljiva posle nekoliko dana korišćenja. Dodavanjem eteričnih biljnih ulja u malim koncentracijama (recimo 2%) po vašem izboru postižete miris sapuna koji želite.

Neophodni sastojci za pravljenje sapuna

Neophodna je masnoća odnosno u našem slučaju biljno ulje. Najbolje je koristiti maslinovo ili kokosovo ulje, mada mogu i druga ulja kao palmino, suncokretovo itd. Sasvim je odgovarajuće rafinisano ulje.
Drugi neophodan sastojak je NaOH – natrijum hidroksid (živa soda, kaustična soda) koja se može kupiti u farbari u obliku malih kristalnih kuglica. Slična soda se takođe koristi i za odpušavanje cevovoda, ali ta nije pogodna jer sadrži i druge sastojke.
I treći neophodan sastojak je destilovana voda. Ne koristi se izvorska pijaća voda ili voda iz vodovoda.

Mere predostrožnosti

Treba koristiti zaštitne rukavice, naočare i masku za lice. Sa sodom (NaOH) treba oprezno rukovati. Deca i kućni ljubimci ne treba da budu u blizini.

Recept za pravljenje sapuna

Za amatere, odnosno za nas, koji pravimo sapun kod kuće, treba se ograničiti na takozvani hladni proces izrade sapuna. Proces kuvanja je opasan pa to treba da rade samo oni koji se time profesionalno bave.
Kada imamo sve sastojke, neophodno je utvrditi pravi odnos masnoće i sode, a za to se koriste kalkulatori koji su dostupni na internetu. U zavisnosti koje ulje se koristi, zavisiće i količina NaOH. Možemo izabrati i koliki procenat ulja želimo da ostane u sapunu, najbolje 5%.  Evo nekih kalkulatora za pravljenje sapuna:
Kalkulator 1
Kalkulator2
Kada imamo potrebne količine ulja i sode, izmere se i odvoje zasebno. Soda se dodaje u destilovanu vodu i tako rastvori, ali to treba raditi oprezno na odgovarajućem mestu, u sudoperi, na terasi i sl. Meša se dok se kristali ne rastope. Soda rastopljena u vodi dođe gotovo do tačke ključanja, pa treba da se prohladi na 40-50 stepeni. Ulje se ugreje na približno istu temperaturu. U masnoću se zatim dodaje rastvor sode i meša se. Treba koristiti neki stari mikser ako imate, koji će dobro poslužiti, a i kasnije ga možete koristiti za ovu namenu. Miksujte na malim brzinama, do 5 minuta, odnosno dok smesa ne postane gusta. Zatim nastavite mešati ručno još toliko vremena. Potom izlijte u unapred pripremljene kalupe. Pogodni su isti kalupi kao za pravljenje kolača. Kalup prekriti peškirom da se ne gubi toplota. Nakon 24 sata izvaditi iz kalupa. Zatim iseći na komade po želji i staviti na pogodno mesto da se suše do 2 meseca.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!