Sirup ili med od borovih iglica

pupoljci boraSirup od borovih iglica ili kako ga neki još zovu med od borovih iglica je tradicionalan lekoviti preparat od koga ima koristi, zbog prisustva aromatičnih ulja i dosta C vitamina. Može se koristiti i čaj od borovih iglica, koji je dobar uglavnom zbog toga, da bi se u zimskom periodu izbegle respiratorne infekcije. Borove iglice su koristili još Indijanci za isceljenje bolesti, prehlade i kašlja. U prošlosti u mnogim ratovima su upotrebljavane kao lek za skorbut i protiv nedostatka C vitamina. Borove iglice su lek iz divljine.

Mlade borove iglice

U proleće su dostupne mlade borove iglice, a to su novi mladi izdanci ili popoljci na vrhovima grana. Lako ih je prepoznati po svetlijoj zelenoj boji, dužini do 5 cm i po tome što se nalaze na samim vrhovima borovih grana. Mogu se koristiti ovi novi izdanci od belog bora, ali i drugih borova. Miris je prijatan, a ukus gorak. Ovi izdanci mogu da se suše za čaj na sobnoj temperaturi oko mesec dana ili da se koriste za pravljenje sirupa.

Kako se pravi sirup sa borovim iglicama

Sirup sa borovim iglicama, neki još zovu med od borovih iglica, jer se za pripremu koristi med. Mlade borove iglice, nove izdanke, treba nabrati. Njih oko 100 grama treba oprati u toploj vodi i staviti na krpu da se u potpunosti osuše. Zatim iglice preliti sa 1 kg meda i ostaviti nekoliko nedelja. Povremeno promešati kašikom koja nije metalna, da bi se sastojci sjedinili.

Daje se u slučaju prehlade, šlajma, bronhitisa i astme. Pročišćava disajne puteve. Uzimati 2 – 3 kašike dnevno u slučaju potrebe.

Čaj od borovih iglica priprema

Ispijanje čaja od borovih iglica može pomoći vašem organizmu da se oslobodite šlajma, koji je prateća pojava kod prehlade. Šlajm je neprijatan, jer izaziva zapušenje disajnih puteva i kašalj. Nekad i samo udisanje opojnog mirisa borovih iglica može da pomogne da se oslobode disajni putevi. Dakle ovaj čaj je pogodan i za inhalaciju.
Čaj od borovih iglica se priprema tako što se nekoliko izdanaka  popari sa šoljom ključale vode. Treba da odstoji 10 minuta i onda se procedi. Zasladiti po želji i piti.

Borove iglice u aromaterapiji

Borove iglice su zbog svojih aromatičnih ulja vrlo upotrebljive u kožmetičkoj industriji i aromaterapiji. Mogu se potopiti u toplu kupku u kadi, jer su dobre za opuštanje mišića i zglobova. U obliku ekstrakta ili ulja borovih iglica, može se dodati vodi za kupanje, kao sredstvo za stimulisanje (draženje) kože. Neki čak kažu da su borove iglice dobre za lečenje reumatizma i gihta, mada ne postoje klinički dokazi.

mladi izdanci

Share Button
loading...

3 mišljenja na „Sirup ili med od borovih iglica“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!