Zlatna maska za lice od kurkume

kurkuma prahMaska za lice od kurkume ili zlatna maska koristi se najviše na istoku, a u novije vreme i na zapadu, iako je kurkuma na zapadu u većoj meri poznata kao sastojak indijskog kari začina. Kod nas je relativno malo poznata uloga kurkume na kožu lica, jer su u nas ljudi navikli da kupuju preparate ove vrste u apotekama ili drogerijama, a slabo koriste prirodnu kozmetiku. U Indiji se ovaj začin već dugo koristi kao proizvod za ulepšavanje, pa i lečenje.

Kada se koristi maska za lice od kurkume

Maska za lice od kurkume, koju još zovu zlatna maska, zbog zlatnožute boje praha kurkume, koristi se za nanošenje na kožu. Kurkuma ima antibakterijska i antinflamatorna svojstva, a odličan je prirodni antioksidant, pa joj sve ovo omogućava da se uspešno koristi za lečenje različitih bolesti kože.

Kurkuma se može koristiti kao maska za lice u slučaju potrebe za smanjenjem pigmentacije lica, odnosno kod promene boje kože i različitih fleka na koži.

Maska za lice od kurkume se koristi i protiv bubuljica. Deluje antibakterijski, smiruje crvenilo i suši bubuljice. Preporučuje se koristiti prah kurkume i prah sandalovine zajedno u pripremi maske za lice protiv akni.

Maska od kurkume se može upotrebiti i u slučaju ekcema na koži. Kurkuma se primenjuje lokalno, na obolelo mesto. Može doprineti da se smanji crvenilo i upala kože. Neki izvori navode da se pasta od kurkume drži na obolelom mestu 20. minuta, a onda se ispere hladnom vodom.

Rozacea na licu se isto tako može lečiti upotrebom kurkume. Inače rozacea je učestalo hronično kožno oboljenje, koje prvenstveno zahvata lice. Odlikuje se pojačanim crvenilom na licu, usled problema sa lojnim žlezdama.

Žene u Indiji koriste kurkumu za ulepšavanje. Naime, maska za lice od kurkume se koristi za podmlađivanje kože lica. Maska od kurkume će ublažiti i usporiti pojavu bora na licu, promoviše meku i elastičnu kožu lica, a kao što smo već pomenuli deluje i kod neujednačene pigmentacije kože.

Kako se pravi maska za lice od kurkume

Za pravljenje maske za lice, kurkuma može da se meša sa uljima, limunovim sokom, jogurtom, mlekom ili medom. Sa čime ćemo mešati prah kurkume zavisi od problema sa kojim se suočava naše lice i zavisi od našeg izbora. Od ulja, za mešanje sa kurkumom je pogodno maslinovo, ricinusovo, kokosovo i bademovo ulje. Ako se radi o aknama pogodan je limunov sok ili med, kao drugi sastojak. Nema nekog posebnog recepta i mera. Na kašiku kurkuma praha se doda malo ulja ili drugog tečnog sastojka. Onda se to izmeša i treba da se dobije pasta od kurkume. Ako je previše gusto, dodati još nekoliko kapi. Ako je kurkuma mešana sa uljem onda se može ostaviti duže, da dublje prodire u kožu i deluje, pa čak i preko noći.

kurkuma

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!