Biljka lincura kao lek – koren čaj i rakija

srcanikLincura biljka ili srčanik se koristi kao lek u narodnoj i naučnoj medicini. Koren lincure je deo biljke koji se eksploatiše. Najpoznatiji proizvodi koje dobijamo od nje, su lincura čaj i rakija lincura. Danas se najviše koristi kao lek za želudac i za jačanje organizma. Pije se uvek pre jela. Lincura se odlikuje znatnom gorčinom, ali nije škodljiva. Ova biljka je uglavnom poznata kao lincura, a ređe se koriste drugi nazivi, kao srčanik, ravenj, čemer, čemerika, gorčica, trava od srdobolje. Latinski naziv je Gentiana lutea.

O lincuri

Biljka lincura raste u brdskoplaninskim predelima. Raste na nadmorskim visinama od 300 – 2500 m. To je višegodišnja biljka, sa jakom stabljikom, koja naraste do 1,5 m. Listovi su jajoliki i krupniji pri dnu, a na gore idu sve manji i manji, stepenasto. Cvetovi su grupisani u pazuhu sitnijih listova. Lincura cveta u julu i avgustu, dajući lepe zlatnožute cvetove. Plod je čaura, dužine oko 5 cm, a unutar nje su semenke. Podzemni deo biljke ili koren lincure je veoma razvijen i razuđen.
lincura biljka

Koren lincure

Kada se izvadi koren lincure iz zemlje, pošto je još svež, on je prilično mekan i sočan. Unutrašnjost je bela, lako se seče nožem, a sadržaj je izuzetno gorak. Postoji podatak da životni vek korena lincure može biti čak 50 godina, a težina do 5 ili 6 kg. Koren lincure je najbolje vaditi u jesen i to samo od starijih i krupnijih biljaka. Koren lincure se čisti od zemlje i zatim se seče i suši. Može napolju, ako to vremenski uslovi dozvole, ako ne onda unutra ili u sušarama. Osušen koren lincure je beo do žut, bez posebnog mirisa, ali vrlo gorak.

Čaj od lincure priprema

Pola male kašike usitnjenog i suvog korena lincure preliti sa 1,5 dl ključale vode. Ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Čaj od lincure se pije uvek pre jela. Može se piti tri puta na dan, 30 ili 60 minuta pre obroka.

Lekovita rakija od lincure recept

Lincura rakija može da se kupi, ali postoji opcija i da kod kuće napravimo lekovitu rakiju. Potrebno nam je 50-100 grama usitnjenog korena lincure i 1 l kvalitetne, poželjno je domaće rakije. Koren lincure treba da bude u rakiji oko nedelju dana. Povremeno treba promućkati. Postom se procedi. Ovako pripremljena lekovita rakija se pije jednom ili dva puta na dan, pre obroka.

Lekovita svojstva lincure i ograničenja u upotrebi

Lincura se pre svega koristi za otvaranje apetita, za bolje varenje hrane, kao podsticaj lučenju žuči i jačanje oragana za varenje. To je moguće, jer lincura ima aktivne sastojke, koji deluju svojom gorčinom. Osim u narodnoj medicini koren lincure ulazi u sastav mnogih lekova i preparata, koji se prave u farmaceutskoj industriji, te je zbog toga vrlo cenjen i tražen.
Postoje i ograničenja, pa lincuru treba izbegavati u toku trudnoće i dojenja. Ova biljka ima uticaj na menstrualni ciklus. U slučaju čira na želucu, trebalo bi je izbegavati, isto kao i kod visokog pritiska.

lincura rakija

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!