SAVETI ZA MUŠKATLE: Kako da muškatle budu bujne i bogato cvetaju. Evo u čemu je tajna

Muškatle ubrajamo u najpopularnije cveće, koje se često viđa na našim prozorima, terasama i balkonima. Cvetaju od aprila do novembra, te tako u dužem periodu ukrašavaju naš životni prostor. Uzgajanje muškatli je u principu jednostavno, međutim, neki se žale da im muškatle nisu dovoljno bujne i da nema uvek cvetova. Ima nekoliko stvari koje treba znati i primenjivati.

Bujne i zdrave muškatle

Poznata stvar je da muškatle mogu da prezime na zastakljenoj lođi, osvetljenom stepeništu i sl. Pre nego li se ponovo iznesu na otvoreno, u proleće, muškatle je potrebno orezati. Tako će biti bujnije i bolje će cvetati. Nakon orezivanja, radimo presađivanje muškatli. Presadite uvek u veću posudu, od one iz koje dolazi. Žardinjera ili saksija treba da bude puna zemlje, da se biljka ne bi mučila i sušila. Vole kvalitetnu rastresitu zemlju za cveće. Muškatlama svake godine treba dati novu zemlju, ili bar pomešati novu i staru. To će isto pomoći da budu zdrave i bujne biljke.

Cvetanje

Da bi muškatle bogato cvetale ne treba ih orezivati u periodu cvetanja, od aprila do novembra, ali zato treba redovno uklanjati precvetale izdanke. To će podstaći biljku da ne gubi energiju ka njima, već da je usmeri ka razvoju novih cvetova. Za bogato cvetanje muškatli, one treba veći deo dana da budu na suncu, što znači da im morate obezbediti osunčanu poziciju. Redovno zalivanje je naročito bitno tokom leta, kada su visoke temperature, a to onda znači svakodnevno. Da bi redovno i obilato cvetale muškatle treba prihranjivati jednom nedeljno. Postoje razna kupovna đubriva za prihranu. Cvećari imaju svoje male tajne kako da im muškatle prelepo izgledaju. Samo kap povidon joda se dodaje na 1 l vode. Sa ovim rastvorom se zalivaju unutrašnji zidovi žardinjera ili saksija. Iskustvo je pokazalo da se sa jodom postižu dobri rezultati kod muškatli. Bitno je samo da se pravilno dozira.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!