Kako uzgojiti batat sadnice i posaditi u bašti

Već smo govorili o povrću batat, koje još zovu slatki krompir. Ako imate želju da pokušate sa gajenjem ovog povrća u bašti, treba prvo obezbediti sadnice batata. Batat može uspešno da se uzgaja u našim krajevima. Tako batat sadnice mogu da se naruče i kupe, a mogu da se dobiju i iz sopstvene proizvodnje.

Proizvodnja batat sadnica kod kuće

Slatki krompir batat možemo kupiti kod nas u marketima. Spremali smo ga za jelo i uverili se da je veoma ukusan, a svakako i zdrav. Kada odlučite da pripremate batat, onda ga operite i isecite mu krajeve, koji imaju oblik kupe. Onaj glavni deo batata koristite za jelo, a ove kapice nemojte bacati. O pripremi batata ćemo neki drugi put, a sad nas zanimaju ovi isečeni krajevi, koji će nam poslužiti za ožiljavanje reznica, odnosno dobijanje sadnica. Vreme kada ovo treba raditi je zima. Uzećemo tanjirić od saksije ili neku sličnu posudu koja vam je pri ruci, a odgovarajuća je. Sipajte malo vode u posudu i umočite ove kapice od batata. Posudu treba držati na osvetljenom i toplom mestu (sobna temperatura). Veći deo kapice treba da bude iznad vode. Voda se po potrebi dolije. Nakon izvesnog vremena iz ovih delova batata počeće da izbijaju izdanci. Biće ih više na svakom, a od svakog tog izdanka možemo dobiti biljku. Kad ovi izdanci ojačaju, onda ih kidamo i stavljamo u vodu da se ožile. A kada se ožile onda idu u čašice sa zemljom supstratom.

Presađivanje batata na otvoreno

Tek kada se dobiju jake batat sadnice onda ih presađujemo na otvorenom, a to je negde sredina maja meseeca. Dakle, batat se ne stavlja u zemlju kao koren, što je slučaj kod krompira, već se sade sadnice batata. Nakon sadnje batat se zalije. Dosta je otporan kao biljka i pogodan za organsku proizvodnu. Potrebno je da prođe oko 100 dana od sadnje do vađenja batata iz zemlje. Mada ako to vremenske prilike dozvoljavaju batat treba ostaviti u zemlji i duže, jer će da bude još veći prinos. U zavisnosti od sorte i klimatskih uslova, kod nas se berba batata odvija u avgustu, septembru i oktobru, ali potrebno je da se završi pre prvih mrazeva, jer je batat osetljiv na hladnoću.

Prodaja batat sadnica

Ako nemate vremena za proizvodnju sopstvenih sadnica, znajte da se batat sadnice prodaju i kod nas u Srbiji, tako da ih je moguće kupiti na proleće. Cena batat sadnice se kreće od 20-40 dinara po komadu, u zavisnosti od količine koja se nabavlja. Moguće ih je naručiti putem interneta, a dostavljaju se brzom poštom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!