Judino drvo uzgoj i slike – Cercis Siliquastrum

judino drvo cvetoviJudino drvo je malo atraktivno listopadno drvo ili poveći grm. Uzgoj je i kod nas moguć, pa su mnogi ljubitelji biljaka zainteresovani za sadnice. Rasprostranjeno je u Mediteranu i zapadnoj Aziji. Judino drvo u proleće cveta ružičasto i zaista privlači pažnju. Dajemo vam slike kako to izgleda, a još više ih možete videti ovde. Judić je drugi naziv. Latinski naziv je Cercis Siliquastrum.

Judino drvo opis

Judino drvo može da poraste u visinu do 12 metara, a u širinu do 10 metara. Judino drvo počinje cvetati nakon pete godine. Cvetovi se pojavljuju u proleće. Cvetovi su sa pet latica i specifičnog oblika, bez mirisa, grupišu se u cvasti. Cvetovi izlaze na grančicama, ali i na stablu, pa izleda kao da čitavo drvo cveta. Ovo je poznata pojava i kod još nekih vrsta i naziva se stručno kauliflorija. Listovi su veliki srcoliki i pojavljuju se odmah nakon prvih cvetova. Plod je pljosnta mahuna, smeđe boje, koja visi vertikalno. Mahuna dozreva u jesen i ostaje na stablu i preko zime. Cvetovi i plodovi su jestivi. Cvetovi Judinog drveta su slatkokiseli, bogati C vitaminom i pogodan su dodatak salatama.

Kako je dobilo naziv i istorijat

Postoji višegodišnji mit da se Juda obesio o drvo ove vrste. Pošto je izdao Isusa, to ga je tištilo, pa se obesio. Postoji i legenda da su nekada davno cvetovi ovog drveta bili beli, a da su od srama pocrvenili. Mada zaista ima i beli varijetet. Veruje se da je to jedno od najstarijih stabala na planeti, zbog nekih fosilnih ostataka, koji su otkriveni.

Uzgoj i nega

Judino drvo voli toplotu i svetlost. Nije mnogo zahtevno što se tiče zemljišta i dobro podnosi sušu. U dobroj meri je otporno i na mraz. Naročito je pogodno i koristi se kao drvce za ukras i dekoraciju parkova, bašti, vrtova. Ne izlazi iz mode. Moguće ga je saditi i u saksije, kao bonsai.
Kad je u pitanju sadnja sadnica, potrebno je iskopati duboku rupu, dobro je natopiti vodom i dodati kompost. Izabrano mesto za sadnju treba biti dobro osunčana pozicija. Staviti sadnicu u rupu pazeći da se ne ošteti koren. Nagrnuti zemlju i učvrstiti sadnicu. Ne saditi druge biljke u blizini. Ne treba je orezivati.

Medicinska upotreba

Judino drvo se nekad koristilo za lečenje anemije i nedostatka energije, kao važan sastojak u periodima kad telom dominira umor i stres. Vekovima se koristilo kod tretiranja kamena u bubregu, respitatornih bolesti i otečenih nogu u trunoći. To je dobar diuretik, a može pomoći i kod zapušenog nosa, jer olakšava disanje. Cvetovi su bogati sa karotenom, te sa vitaminima i mineralima koji su u njima pronađeni, mogu doprineti rastvaranju masnih naslaga u krvi i jetri, kada se kombinuju sa peršunom. Umirujuća krema od Judinog drveta će pomoći kod osipa po koži, ranica i gljivica. Nemojte na svoju ruku koristiti ovu biljku za medicinsku upotrebu, pre nego se konsultujte sa stručnjacima.

Čaj od cvetova Judinog drveta

Četvrt šolje svežih cvetova prelijte sa jednom šoljom ključale vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta, pa procediti. Zasladiti sa malo meda i iscediti sok od limuna.

Judino drvo slika

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!