Mirisna pelargonija eterično ulje geranijuma

mirisna pelargonijaMirisna pelargonija ili geranijum se koristi za dobijanje eteričnog ulja geranijuma, u kulinarstvu i kao ukrasna biljka. Odlikuje se izrazito prodornim i prijatnim mirisom, pa se koristi u industriji parfema i repelenata. Postoji mnogo vrsta geranijuma, ali za dobijanje eteričnog ulja i parfema se koriste one koje najviše mirišu (Pelargonium graveolens, Pelargonium radens). To je naka vrsta muškatle sa intenzivnim mirisom. U zavisnosti od sorte mirisi više naginju ruži, limunu, menti, pomorandži i muskatnom orahu. U komercijalnom smislu varijacija sa mirisom ruže je najznačajnija. Kod nas dominira ona sa mirisom limuna i specijalno se koristi u kulinarstvu kao začin. Narodni nazivi su žeravac, ruža geranijuma i cukarini.

Mirisna pelargonija biljka

Biljka raste grmoliko. Potiče iz Afrike. U našim krajevima to je obično saksijska jednogodišnja biljka (mada može da prezimi ako se unese), a u toplijim krajevima višegodišnja biljka, koja raste na otvorenom. Listovi su karakteristični, zeleni i nazubljeni. Listovi na dodir, a posebno kad se otkinu ispuštaju prodoran miris, koji će vas sa razlogom podsetiti na neke parfeme. Na prstima će još dugo ostati taj intenzivan miris. Cvetovi su beloljubičasti. Mirisna pelargonija se razmnožava reznicama. U upotrebi su listovi, cvetovi i koren geranijuma. U proleće i leto se ova biljka prodaje na pijacama i u rasadnicima.

Geranijum upotreba

Biljka je mirisna, aromatična i lekovita, te je našla primenu u kulinarstvu, kozmetici i medicini. Od sušenih listova geranijuma se pravi čaj. Predstavlja tajni sastojak u kulinarstvu. Stavlja se u džemove, slatko i kompote. Daje fantastičnu aromu. Listovi mirisne pelargonije se koriste za dobijanje eteričnog ulja geranijuma. Upotrebljava se za neke vrlo poznate marke parfema. Odličan je repelent. Neko je koristi tako što je drži na prozorima da tera insekte, posebno komarce i muve. Može se koristiti i za pravljenje sredstva za zaštitu od komaraca.

Eterično ulje geranijuma

Eterično ulje geranijuma se dobija tako što se oko 400 kg sirovine iskoristi za dobijanje 1 l eteričnog ulja. Eterično ulje se nalazi uglavnom u listovima. Delimično se suše, a onda destiliraju. Ovo ulje je prirodan parfem. Koristi se za poboljšanje mirisa sapuna i deterdženata.

Lekovita svojstva

Lekovito dejstvo mirisne pelargonije nije dovoljno istraženo. U narodu se već dugo koristi kao lek za dijabetičare. Neki samo grickaju list ujutro natašte, a neko pije i čaj od geranijuma. Pomaže inhalacija kod upale nosne sluznice rinitisa. Koristi se u aromaterapiji, jer ima umirujuće i antidepresivno dejstvo.

Pelargonium graveolens

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!