Semenke lubenice kao hrana i lek

lubenicaSemenke lubenice i uglavnom svako od nas baca, iako su korisne za zdravlje kao hrana, ali i lek, posebno protiv upornih urinarnih infekcija. Zimi ako nam zatrebaju, mi se pitamo gde kupiti semenke lubenice, jer prodaja ovih proizvoda nije baš organizovana. Možda se mogu pronaći u nekim bio šopovima, ali je daleko jednostavnije da tokom leta, kad lubenica ima u izobilju, sačuvamo određenu količinu semenki, do naredne sezone. Osim za lek, ove semenke se koriste u nekim zemljama kao hrana. Pa ako u ishrani mogu da se koriste semenke bundeve, onda zašto ne i lubenice. Semenke lubenice deluju kao lek protiv urinarnih infekcija, posebno bakterije ešerihije koli, zatim kod probelma sa prostatom, protiv crevnih parazita i protiv povišene temperature.

Kako se koriste semenke lubenice

Navikli smo da kada jedemo lubenicu semenke čistimo i odbacujemo ili ih pljujemo. Ako se upoznate sa hranjivim vrednostima semenki lubenice, možda će vas to ubediti da ih ne bacate. Semenke lubenice imaju malo kalorija, a dobru nutritivnu vrednost. Sadrže posebno magnezijum, gvožđe, folnu kiselinu, monozasićene i polizasićene masne kiseline i proteine. Sadrže i dijetetska vlakna, koja pomažu dobar rad digestivnog trakta. Mogu se koristiti sveže, ali mogu i da se peku ili suše. Bitno je da se semenke lubenice prilikom upotrebe pregrizu, iseckaju, zdrobe ili samelju, jer ako se progutaju cele onda nema koristi od njih. To je slično kao kod semenki susama.

Kako se peče seme lubenice

Ovo je jednostavno. Semenke lubenice se poredaju na pleh. Pećnica se zagreje na 160 stepeni C. Zatim se ubace semenke. Peče se oko 15 minuta. Radi boljeg ukusa može im se dodavati so i maslinovo ulje, posuti ih cimetom i šećerom, zatim ljutom paprikom i sl.
Na sličan način samo na nižoj temperaturi može da se suši seme ili na otvorenom u hladovini.

Seme lubenice protiv ešerihije koli

Seme lubenice se koristi protiv bakterijskih urinarnih infekcija, naročito upone ešerihije koli. Ima više načina kako se semenke lubenice mogu upotrebiti. Možda je najjednostavniji način samleti sušeno seme lubenice i piti tako što se jedna mala kašika praha na dan, razmuti u čaši vode i popije.

Čaj od koštica lubenice

Slično dejstvo ima i čaj od koštica lubenice. Potrebno je prvo da 4 kašike suvih ili svežih semenki lubenice iseckamo. Sipati u 2 l vode I kuvati 15 minuta. Procediti i piti tokom 2 dana. Treći dan se pravi pauza, pa se pravi nova količina. Piti nekoliko nedelja i čekati rezultate.

Za snižavanje temperature

Zdrobljene semenke lubenice pomešati sa rashlađenom prokuvanom vodom u odnosu 1/10. Piti svaka 2 sata po jednu kašiku ove tečnosti.

Protiv crevnih parazita

Sto grama svežih semenki lubenice istucati u avanu, sipati u vodu i kuvati 30 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim tečnost prohladiti i procediti, te piti tri šolje na dan protiv crevnih parazita.

Semenke lubenice kao maska za lice

Sušeno seme lubenice se melje u mlinu za kafu, a onda se dobijenom prahu dodaje malo vode. Treba da se umuti i dobije nešto kao pasta koja može da se nanese na lice. Držati ovu masku na licu oko 15 minuta, jednom nedeljno, radi podmlađivanja.

seme lubenice

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!