Najbolje prirodno ulje za sunčanje i brzo tamnjenje

sunceUlje za sunčanje je važno sredstvo za zaštitu kože tokom leta, ne samo na moru, nego i za svaki dan. Najbolja prirodna ulja za sunčanje, sa najvećim zaštitnim faktorom, koja uzgred omogućavaju brzo tamnjenje kože su: ulje od semenki maline, ulje od semena šargarepe, ulje od lešnika. Mnogi će biti iznenađeni, jer su godinama koristili maslinovo i kantarionovo ulje, ali to nisu pogodna ulja za sunčanje. Jednostavno imaju mali faktor zaštite, a kantarionovo ulje može izazvati i alergijske reakcije na koži u sadejstvu sa sunčevim zracima.

Ulje semenki maline

Ulje semenki maline ima najveći zaštitini faktor, koji ide od 20-50. Upotrebljava se samo ili se meša sa drugim uljima sličnog dejstva. Idealno je za osetljivu kožu. Ima protivupalno dejstvo. Pogodno je za brzo tamnjenje kože.

Ulje od semena šargarepe

Ulje koje ima spf faktor od 30-40. Čini kožu elastičnom i pogoduje brzom tamnjenju. Dobro je ulje od semena šargarepe za negu i podmlađivanje kože, a upotrbljava se još za ekcem i psorijazu.

Ulje od lešnika

Najbolje je ulje čileanskog lešnika. Ima prirodni zaštitni faktor od uva i uvb zračenja oko 20. Poznato je u kozmetici. Brže se apsorbuje nego druga ulja i idealno je za brzo tamnjenje kože.

Ova prirodna ulja imaju nešto veći faktor zaštite, ali i sa njima se preporučuje sunčanje samo u ranim prepodnevnim ili kasnim popodnevnim časovima. Bez obzira koliki zaštitni faktor koristite, treba se pridržavati saveta stručnjaka i ne izlagati se suncu kada je ono najjače. Iako svi kažu ulje za sunčanje, radi se pre svega o ulju za zaštitu od sunca ili za umereno izlaganje suncu.

Kako napraviti ulje za sunčanje kod kuće

Mešanjem svih ili samo nekih od oviuh sastojaka, možete napraviti ulje za zaštitu od sunca, kod vaše kuće. Sastojci su:

– kokosovo ulje spf 5
– bademovo ulje spf 5
– cink oksid spf 2-20
– ulje semenki maline spf 20-50
– ulje semena šargarepe spf 30-40
– ulje čileanskog lešnika spf 20
ši buter spf 5

SPF faktor

SPF je skraćenica od engleskog Sun Protection Factor (faktor zaštite od sunca). Broj koji se nalazi uz ovu skraćenicu označava, koliko puta duže možemo ostati na suncu u odnosu na vreme koje bismo mogli provesti na suncu bez zaštite. Recimo na primer, SPF 40 znači da na suncu možemo provesti 40 puta više vremena, ako smo namazali kožu, nego da nismo naneli ulje za sunčanje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!