Sunčanica i toplotni udar simptomi i lečenje kod dece i odraslih

zastita od suncaSunčanica i toplotni udar su slični, gotovo identični. Sunčanica nastaje kao posledica preteranog izlaganja suncu, a toplotni udar može nastati i bez izlaganja suncu, nego samo usled toplote. Simptomi sunčanice i toplotnog udara su visoka temperatura, suva koža, glavobolja, vrtoglavica, teško disanje, ubrzan puls, muka i povraćanje, grčevi, umor itd. Može biti sunčanica kod dece i odraslih. Osetljive osobe su podložne. Sunčanicu treba shvatiti veoma ozbiljno i u slučaju da se primete simptomi odmah reagovati. To je akutno oštećenje mozga, nastalo pregrevanjem. Kod težih oblika i ako se ništa ne preduzima, može da usledi nesvest, koma i smrt.

Prva pomoć ako se pojave simoptmi sunčanice

Neopodno je odmah da se osoba pomeri sa sunca u hlad ili iz tople prostorije u hladniju. Lečenje podrazumeva skidanje temperature hladnim oblogama (neko koristi i led), uklanjanje viška garderobe, kvašenje kose i kože, te uzimanje hladnih napitaka. Od hladnih napitaka uzima se ili voda ili rashlađeni biljni čajevi. Najbolji je čaj od mente, jer menta ima svojstvo da hladi. Kontrolisati temperaturu tela stalno i tek kada padne ispod 38 C možemo prestati sa rashlađivanjem. To je sve prva pomoć, a za dalje preglede i lečenje se obratiti lekaru.

Ko je najviše ugrožen

Najviše su ugrožene odrasle osobe koje se dugotrajno izlažu visokim temperaturama, zbog prirode posla ili sportisti koji su izloženi suncu i visokim temperaturama. Toplotni udar, sunčanica kod dece i starih, a posebno hroničnih bolesnika, nisu retkost u toku leta usled naglog rasta temperature. Razlog može biti ignorisanje uputstva da se ne izlazi kada su najveće vrućine ili neadekvatno oblačenje (bez kape ili šešira). Sunčanica se najčešće dobije, kada je glava bez kape izložena sunčevim zracima, u toku letnjih meseci u periodu od 11-16 časova. Podložniji su rekovalescenti, alkoholisani, ćelavi itd. Koliko god izgleda neverovatno, neki roditelji ostave decu u zatvorenom automobilu, iako je leti temperatura u kabini znatno veća nego napolju.

Prevencija

Preventiva je uvek najbolje rešenje. Slušati savete lekara i ne izlaziti kada su najveće vrućine. Ako ste na suncu treba se adekvatno oblačiti. Šeširi sa velikim obodom ili kačketi dobro štite glavu od sunca. Bela odeća ili svetlija odbija sunčeve zrake, a tamnija privlači, upija. Ako je posao takakv da se boravi na suncu, treba redovno kvasiti glavu i piti hladne napitke.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!