Ne bacajte ljuske jaja! Evo kako napraviti super đubrivo za biljke za svega nekoliko minuta

Svako od nas ima neke biljke, u bašti ili kod kuće. Biljkama je neophodna prihrana da bi dobro napredovale. Koristimo pametno ono što je dobro i što nam je na raspolaganju. Ljuske jaja nemojte bacati, nego sakupljajte redovno. One predstavljaju bogat izvor kalcijuma za biljke. Nakon što razbijete jaja, ljuske operite pod jakim mlazom vode, da se ne razvijaju bakterije. Zatim ostavite na pogodno mesto da se suše. Jednom kada sakupite dovoljnu količinu, ljuske poredajte na pleh i stavite u pećnicu. Dovoljno je svega 2 minuta na 200 stepeni, da ubije bakteriju Salmonelu, ako je kojim slučajem prisutna.

Prah od ljuski jaja

Treba vam mlin za kafu. Ljuske jaja izlomite, zdrobite i ubacite u električni mlin za kafu. Mlevenjem ljuski dobijamo prah, a mogu se ostaviti i malo krupniji komadići. Sameljite tako sve ljuske i sipajte prah u odgovarajuću posudu.

Mešanje sa sirćetom

U činiju sa samlevenim ljuskama jaja dodajte nekoliko kašika sirćeta i dobro umešajte. Može se koristiti obično alkoholno sirće. Druga mogućnost je da koristite jabukovo sirće, a treća mogućnost je sok od limuna. Sirće sadrži sirćetnu kiselinu, a ljuska jaja sadrži kalcijum karbonat. Kalcijum karbonat reaguje sa kiselinom, tako da se formira kalcijum citrat. U ovoj formi kalcijum postaje rastvorljiv u vodi i tako ga biljke lakše usvajaju.

Mešanje sa zemljom

Dobijenu masu i kalcijum u odgovarajućoj formi pomešajte sa zemljom za cveće kod kuće. Slobodno stavljajte ovako pripremljen prah od ljuski jaja oko voća, povrća i cveća u bašti. Veoma je korisno za biljke. Probajte i vi ovo sa vašim biljkama i biće vam zahvalne

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!