Evo kako se pravi GAVEZ KREMA, šta sve leči i kako se koristi

Gavez predstavlja jednu od najdragocenijih lekovitih biljaka. Već vekovima je u službi zdravlja. U prošlosti se koristio protiv bolova, kostobolje, reume, bolesti zglobova i upalnih stanja kože. I danas se primenjuje za to isto, pa čak ima i širu primenu. Lekovit je koren gaveza. Koren se sakuplja u kasnu jesen ili u proleće. Iskopava se iz zemlje, a zatim se pere, suši i seče na komadiće. Od toga se priprema krema gaveza. U apotekama može da se kupi gavez gel, ali mi više volimo domaću gavez kremu, jer smatramo da je delotvornija. Zato u nastvaku dajemo recept kako se pravi.

Krema od korena gaveza recept

U prepranu mast od 500 g, koja se zagreje, doda se iseckan koren gaveza i to 250 g i nekoliko biljaka mente i hajdučke trave. 30 minuta do 1 sat se meša na vrućoj ringli, ali na umerenoj temperaturi, jer ne sme da vri. Zatim, skloni se da odstoji 24 sata pokriveno, te se ponovo ugreje. Dobro se procedi kroz gazu. Dobro se istisne sve što može da izađe iz smese gaveza. Potom se doda 2-3 kašike ulja kantariona ili lavande. Doda se i parče pčelinjeg voska, negde oko 100 gr, da se otopi, umeša i sjedini sa smesom. Tako, dok je još vruće, se sipa u teglice ili kutijice da se ohladi. Zatvore se i čuvaju na hladnom, može i u frižideru.

Šta leči i upotreba

Gavez smanjuje bol i otok. Koristi se kod modrica, nagnječenja i lomova kostiju. Krema gaveza se maže na zglobove kod uganuća, iščašenja i artritisa. Pomaže kod reumatskih bolova, bolova u leđima, gihta i preloma, zatim kod zapaljenja tetiva. Primenjuje se kod sportskih povreda i bolesti koje su povezane sa starenjem.
Krema gaveza se koristi samo spolja, tako što se namaže u tankom sloju i blago se utrlja na pogođeno mesto. Može se koristiti dva puta na dan, ujutro i uveče.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!