Kako pokrenuti lenja creva

Sindrom lenjih creva još nazivamo i usporena creva, a to je stanje sa simtomima opstipacije i bolnim pokretima creva. Jednostavno kroz debelo crevo se sporije poreće otpad, koji treba da izlazi iz probavnog trakta. Sindrom lenjih creva može biti hroničan. Tada neke promene u načinu života i ishrani mogu da neutrališu ove simptome. U nekim slučajevima neophodno je otići lekaru.

Kako rade creva

Kada jedemo, mozak šalje signale da probavni trakt pokrene određene aktivnosti. Mišići u probavnom sistemu guraju hranu napred. Te pokrete koji su izazvani kontrakcijama, nazivamo peristaltika creva. Međutim ovi pokreti mogu da budu sporiji, nego što bi zapravo trebali da budu, tako da nisu dovoljno jake kontrakcije da se hrana kraće napred.

Uzroci

Lenja creva mogu se javiti zbog: oslanjanja na laksative, ograničenog obrazca ishrane, nedovoljno vlakna, anoreksija ili bulimija, anestezija, upotrebe narkotika, sindroma nervoznih creva, nekretanja.

Rešenje u ishrani

Uvedite revolucionarne promene u svoju ishranu. Pokušajte da obogatite ishranu vlaknima. Uzimanje više voća i povrća je dragoceno. Koristite šljive, smokve i kruške od voća. Od povrća uzmajte kupusnjače što više. Uvedite u ishranu semenke lana, suncokreta i bundeve. Koristite i orašaste plodove, a posebno bademe. Grickalice i slatkiše treba izbeći, pošto nemaju preko potrebna vlakna. Izbegavajte kafu i alkohol, jer dehidriraju organizam i creva. Nekoliko čaša vode više tokom dana će vam dobro doći. Veštački laksativi mogu biti kontraproduktivni, pa koristite prirodne. Zeleni čaj i probiotici mogu biti od koristi.

Vežbe

Novo vreme je dovelo do toga da većina ljudi sedi i više nego što je to normalno. Nekom je takav posao, ali sedimo i dok jedemo, gledamo tv, računar i posebno u telefon. To je neprirodan položaj za čoveka. Više fizičke aktivnosti tokom dana je poželjno, makar to bila samo šetnja. Lagane vežbe isto tako pojačavaju cirkulaciju. Krv bolje cirkuliše i u stomaku, pa ovo može da pokrene creva. Dosledno vežbanje može značajno da smanji simptome lenjih creva, pa čak i da potpuno iščeznu. Neke joga poze isto dobro utiču na rad creva.

Lečenje

Ako se i pored svega problemi lenjih creva neprestano vraćaju, onda morate obavezno posetiti lekara. U retkim slučajevima je sindrom lenjih creva znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Obavezno morate lekaru i ako se prolaskom stolice jaki bolovi u crevima ne smiruju. Isto važi i ako zatvor traje više od nedelju dana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!