UZGOJ SLATKOG KROMPIRA: Evo kako da sami proizvedete BATAT SADNICE i kada se presađuju u baštu

Batat je interesantno povrće, koje se jednostavno uzgaja. Zovu ga i slatki krompir, jer je zaista ovo povrće slatkog ukusa. Često ga porede sa krompirom, zbog oblika i načina pripreme, koji je dosta sličan. Prednost uzgoja batata je što ga manje napadaju štetočine, kojima je krompir podložan, tako da je pogodan za organsku proizvodnju. Batat se uzgaja iz rasada, dobijenog iz izdanaka korena. Sadnice batata mogu da se kupe, ali je u suštini lako proizvesti sopstvene sadnice. Mi ćemo vam to pokazati.

Kako dobiti sadnice batata

Pravo vreme da započnete ovaj proces je februar ili mart. Uzmite batat i zabodite u njega na sredini tri čačkalice. Rasporedite čačkalice ravnomerno u krug. Napunite tegle vodom i stavite batat, tako da jedan deo bude u vodi, a drugi deo iznad vode. Čačkalice ga drže, da ne upadne u teglu. Vodu po potrebi povremeno dolijte. Batat će u vodi dobro razviti korenje, a kasnije će iznad vode da proklija. Za 3-4 nedelje će da se razviju izdanci. Kad dostignu dužinu oko 10 cm lagano ih kidamo i stavljamo u vodu na ožiljavanje. Da bi se brže i bolje razvili korenčići, stavljaju se u vrbinu vodu. Ko nema vrbu za pripremu vrbine vode, može da koristi aspirin za pripremu aspirinske vode. Dejstvo je podjednako dobro, a kako se prave vrbina voda i aspirinska voda, pogledajte u nekom od naših prethodnih priloga.

Presađivanje u kontejnere

Nakon što su se izdanci batata dobro ožilili u vrbinoj vodi, presađuju se u kontejnere. Napunite kontejnere zemljom i u svaki posadite jednu biljku batata. Sami procenite koliko vam je biljaka potrebno za vašu baštu, pa toliko sadnica i pripremite.

Kada se presađuje u baštu

Kada su se sadnice batata dobro ukorenile i uznapredovale, možemo ih presaditi u baštu. Ovo povrće voli toplotu, tako da se u kontinentalnim uslovima ne presađuje na otvoreno pre maja. Mora proći svaka opasnost od mraza. Optimalne temperature za rast batata su dnevne temperature od 21-25 stepeni, a noćne ne ispod 12 stepeni. Batat voli plodno, rastresito zemljište, blago kisele reakcije. Sadnja batata u bašti se obavlja na međuredni razmak od 70-100 centimetara, a razmak između biljaka u redu 30-40 centmetara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!