Posadite stalnorađajuće JAGODE MESEČARKE i uživajte u plodovima od maja do oktobra

Normalno je da jagode plodonose u proleće, ali ova grupa jagoda, koje se nazivaju mesečarke ili stalnorađajuće, rađa u jednom dužem vremenskom periodu. Plodova u manjem ili većem obimu ima od maja do oktobra, što je zaista sjajno. Zato su ove stalnorađajuće jagode postale popularne i kod nas. Sve je veća potražnja za sadnicama, živićima. Neke od zastupljenih stalnorađajućih sorti jagoda kod nas su Albion, Humi Grande, Irma i dr. Mogu se nabaviti u rasadnicima, preko interneta ili na pijacama.

Uzgoj jagoda mesečarki

Ono što je karakteristično kod ovih jagoda, je to da mesečarke dobro podnose toplotu, pa mogu da preguraju leto uz bogat rod. Cvetaju tokom letnjih meseci i formiraju se ukusni plodovi. Naravno potrebno je da im se obezbede odgovarajući uslovi. Jagode inače zahtevaju dosta vode, pa je potrebno zalivanje ili navodnjavanje, ako je reč o većim zasadima. Sunce, plodna zemlja i uslovi bez korova joj pogoduju. Može da se uzgaja na malč foliji, zatim kao sistem jagode u buretu, a može i u saksijama i žardinjerama, kao viseće cveće. Dakle, mesečarke se uspešno uzgajaju u bašti, ali mogu i na terasi, pa osim što daje ukusne plodove, izgleda i kao ukras.

Proizvodnja isplativa

Kao što je to i inače slučaj, ima onih koji jagode uzgajaju samo za svoje potrebe. Ljudi žele da uživaju u ukusu jagoda tokom celog leta, a ne samo u proleće. Ima i proizvođača ovih stalnorađajućih jagoda, koji trljaju ruke. Kažu da se isplati. Nisu velika ulaganja, a postiže se dobra cena. Mnogi potrošači su spremni da plate veću cenu, samo da dobiju ukusne sveže jagode u sred leta ili čak do jeseni kad im vreme nije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!