Svež sok od celera kao lek

Celer malaSok od celera je pravo malo bogatstvo minerala i vitamina, a ima i lekovita svojstva koja nisu zanemarljiva. Svež sok od celera je najbolje piti u kombinaciji sa šargarepom i drugim povrćem i voćem, ali može i sam celer, naravno ceđen na sokovnik. Poznat je kao prirodni lek za visok pritisak, mada je po tom pitanju u senci belog luka, iako je isto delotvoran. Osim toga prednost je što nema neprijatnog zadaha kao kod belog luka. Međutim zdravstvene koristi celera su mnogo šire, a ne samo za snižavanje pritiska.

Lekovitost celera

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe. Kada se kombinuju sok od celera i limuna to je dobro protiv prehlade. Zdravstvene koristi celera:

– Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu
– Celer rashlađuje organizam, odnosno utiče na normalizaciju temperature tela. Zato se tokom leta savetuje, da ujutru treba popiti čašu sveže napravljenog soka od celera.
– Za sportiste celerov sok je odličan, posebno nakon treninga, jer deluje kao tonik. Hidrira telo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale
– Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ
– Celer snižava ukupan holesterol i loš holesterol
Snižava pritisak za nedelju dana, ako se pije svakodnevno. Pije se jednu nedelju, pa se ne pije tri nedelje i sve tako
– Smatra se da je koristan ovaj napitak i kod nesanice
– Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon
– Pozitivno deluje na regulisanje menstrualnog ciklusa
– Dobar je za mršavljenje, jer utoli želju za slatkišima i prekomernim količinama hrane
– Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, sprečava nastanak kamenca
– Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma
– Celer je koristan i za dijabetičare

Moguće je da postoji kod nekoga i preosetljivost na celer, koja se manifestuje kao alergija na koži, a nekima koji imaju već nizak pritisak može da bude još niži. Sve to navodi na opreznost kada se koristi celer i na praćenje situacije, odnosno da li vam celer prija ili ne.

celer sok

Svežina celera

Sok od celera može da se pravi od korena i od stabljike celera. Stabljika celera je sklona brzoj dehidraciji i kvarenju, ako se čuva na sobnoj temperaturi. Potrebno ju je čuvati u frižideru u kesi ili kutiji, a najbolje je što pre potrošiti, dok je sveža. Kad kupujete celer izbegavajte onaj sa požutelim i uvenulim stabljikama. U stabljikama je znatno više vitamina C nego u korenu. Koren treba da bude neoštećen svetlo zelen ili beo i sa svežim listovima, da bi se smatrao zdravim. Ako nije svež, ako je potamneo, oštećen onda može da sadrži manje korisnih, pa čak i štetne sastojke. Može se čuvati do nedelju dana u frižideru.

Celer nutritivna vrednost i kalorije

Zaista značajne količine vitamina i minerala su u ovom povrću. Ima dosta C vitamina posebno u stabljikama, zatim A vitamina i gotovo svih vitamina B kompleksa. Od minerala najviše je kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma. Sadrži dosta ugljenih hidrata, nešto belančevina i vrlo malo masti. 100 grama svežeg celera sadrži oko 8 kcal.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Svež sok od celera kao lek“

  1. Sve je ovo lepo napisano, samo što ne piše koliko soka celera „izlazi“ iz kolike količine korena? Koja količina soka se pije dnevno? Koji je odnos celera i šargarepe. Ovako, kako je napisano, skoro je, praktično, nekorisno.

  2. Obično se za sok koristi stabljika celera, pošto postoje te sorte celera kod kojih je stabljika razvijena i baš je pogodna za sok. Ali sigurno može i od korena da se pravi. Pravio sam sok od stabljike celera ali nikad nisam merio koliko se tačno dobije soka. Pio sam po jednu čašu soka od stabljike celera ujutro. Ako se dodaje šargarepa odnos određujete po želji. To je sve prirodno i nema tu nekog specijalnog doziranja, osim što ne treba preterivati sa celerom jer može da obori pritisak.

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!