Archive for Ulja

Arganovo ulje za kosu i lice

argan

Arganovo ulje je odlično za negu kose i kože lica, ali i ostalih delova tela. S pravom se svrstava među najkvalitetnija kozmetička ulja. Arganovo ulje se dobija od plodova sa argan drveta, koje raste samo u Maroku. Argan drvo može da živi do 200 godina, a daje plodove koji podsećaju na maslinu. Ovo drvo dakle nije široko rasprostranjeno i raste na ograničenom prostoru, pa je i proizvodnja ulja ograničena Read more

Share Button

Ulje od divljeg origana

uljeUlje od divljeg origana se dobija posebnim postupkom destilacije, kako bi se sačuvala sva korisna svojstva. Treba razlikovati divlji origano za dobijanje ulja, od onog origana koji se koristi u kuhinji kao začin. Postoje različite vrste origana i to njih preko 40. Najkvalitetnije ulje je ono koje se dobija od vrste Origanum Minutiflorum, jer sadrži najviše karvakrola. Karvakol se smatra najvažnijim sastojkom. Read more

Share Button

Eterično ulje čajevca

cajevacČajevac ili čajno drvo je zimzelena biljka poreklom iz Australije. Samonikla je, ali se danas dosta i uzgaja na plantažama. Eterično ulje čajevca se dobija iz listova, parnom destilacijom. Ulje čajevca je izvanredno za negu kože, pa je stoga sastavni deo mnogih kozmetičkih i farmaceuskih preparata. Drvo čajevca je relativno malih dimenzija i može da naraste do 7 metara. Duga je tradicija upotrebe čajevca.  Read more

Share Button

Ricinusovo ulje za kosu i trepavice

ricinus

                                                     foto: Royal Oaks Gardener

Ricinus je jedna od najotrovnijih biljaka, ali ricinusovo ulje je potpuno bezbedno za upotrebu. Ne treba se igrati sa ovom biljkom, jer je toksična cela, a posebno semenke. Ljudi je uzgajaju kao baštensku ili saksijsku biljku, zbog atraktivnih listova. U nekim zemljama je ograničeno uzgajanje zbog toksičnosti. Mnoge biljke su više ili manje toksične, ali ricinus je tako opasan, da treba čuvati decu i upoznati odrasle. Ricinus kod nekih ljudi može izazvati svrab i crvenilo po koži ako se dira biljka, a konzumiranje delova biljke posebno semenki bi izazvalo trovanje, moguće i fatalan ishod. Biljku ne treba upotrebljavati, niti praviti nešto od nje, već jednostavno kupiti ricinusovo ulje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane.

Za šta je korisno ulje od ricinusa?

Dobro je poznato da je ricinusovo ulje prirodni laksativ. U slučaju zatvora ili opstipacije ricinusovo ulje se uzima oralno i pomaže. Oralno se uzima u malim količinama u slučaju potrebe. Ne treba da ga koriste trudnice i osetljive osobe. Kod prekomerne upotrebe može izazvati dijareju.
Ovo ulje je odlično za kosu. Podstiče rast kose, ali i trepavica. Sprečava opadanje dlaka i neutrališe perut. Hidrira dlake i daje im sjaj. Ricinusovom ulju pridaju čudotvorna svojstva, da trepavice postaju duže, a ćelavima kosa ponovo počinje da raste.
Posebno se koristi u kozmetičkoj industriji kao sastojak preparata za kožu, kosu i nokte.
Pored negovanja kose, trepavica i obrva, ulje od ricinusa je blagotvorno i za kožu. Naročito se koristi za negovanje zrelije kože. Delotvorno je protiv bora. Pomaže kod gljivica, bradavica, ekcema, strija i opekotina. Ricinusovo ulje se primenjuje u masaži, te poboljšava cirkulaciju. Osim lekovitosti praktično je za uklanjanje šminke u kombinaciji sa drugim uljima. 

Share Button

Kako napraviti kantarionovo ulje

Ulje

Jedna od mogućnosti, da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine, je da napravite kantarionovo ulje. Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.
Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima.
Kantarion se bere kad cveta. Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu. Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće. Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se razidju, ako su možda na biljkama.
Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje do vrha tegle. Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno cedjeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Ne treba ga držati ni na suncu ni u frižideru. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

1 kantarion

Za šta je dobro i kako se koristi kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno. Kantarionovo ulje je podjednako dobro za mordice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida. Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a vi ćete sa svojim uljem biti obezbedjeni, da godinu dana održavate kožu zdravom. Može se koristiti i za negu kose.
Kantarion je dobar za želudac i protiv depresije, pa se može piti jedna kašičica dnevno.

ulje od kantariona

Share Button