Kako izgleda ambrozija, kada cveta i koliko je opasna (video)

Ambrozija je biljka čiji je polen najjači alergen u prirodi, tako da govorimo o jednoj od najopasnijih alergenih biljaka . To je i izrazito invazivan korov. Ona emituje polen kada cveta, naročito u avgustu i septembru, a upravo tad veliki broj ljudi ima karakteristične probleme i pitaju se kako prepoznati ambroziju i uništiti je. Mnogi stanovnici u tom periodu imaju sezonsku alergiju na polen ambrozije. Službe i pojedinci su angažovani na suzbijanju ambrozije, te uništavanju ovog alergena, ali opet polen nađe put do osetljivih.

Karakteristike i cvetanje ambrozije

Ambrosia artemisiifolia je jednogodišnji zeljast korov. To je biljka vanevropskog porekla. Preneta je iz Amerike krajem 19. veka i od tada se konstantno širi. Period vegetacije traje u proseku 160 dana. Kada cveta ambrozija? Kod nas biljka niče u aprilu mesecu, a kreće sa cvetanjem negde sredinom jula. Cveta sve do mraza, ali najviše krajem avgusta i početkom septembra, kada se beleže i najveće koncentracije polena ambrozije u vazduhu. Samo jedna biljka je u stanju da proizvede više od milijardu zrna polena, koji se vetrom širi kilometrima unaokolo. Morfologija joj je specifična, tako da nije teško zapamtiti kako izgleda ambrozija, a možete je videti i na slici.

Fotografija: Pixabay

Kako prepoznati ambroziju

Biljka ambrozija naraste do 1,5 m, a ponekad kada joj odgovaraju uslovi, može i do 2 m. Ambrozija ima vretenast i snažan koren, sa razvijenim bočnim žilama, jednostavno prodire duboko u zemlju i na lak način snabdeva biljku sa vodom. Ambrozija se lako ukoreni na različitim tipovima tla. Listovi ambrozije su naspramni i perasto podeljeni u režnjeve. Reklo bi se da svojom morfologijom najviše podsećaju na lekovitu biljku pelin. Lice lista je tamnozeleno, a naličje svetlozeleno. Maljavost listova je izrtaženija sa naličja. Abrozija nema klasičnu stabljiku nego se grana od osnove, pa je tako grmolika. Cvetovi ambrozije su sitni i obrazuju jednopolne cvasti. Na jednoj biljci rastu i ženski i muški cvetovi, a ređe je slučaj da su na različitim jedinkama. Prašnici produkuju dosta polena. Ambrozija se oprašuje pomoću vetra. Plod ambrozije je ahenija, koja je obično jajolika. Ona nastaje od ženskih cvetova. U aheniji se nalazi seme ambrozije, koje je začaureno.

Alergija na polen

Iz godine u godinu broj alergičnih osoba na polen beleži rast. Možemo reći da su alergije uzele maha, tako da su alergijske bolesti najviše zastupljene bolesti savremenog društva. Smatra se da polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 % stanovnika, a možda i više. Alergija na polen biljaka, a naročito ambrozije, izaziva niz pratećih simptoma, po kojima se lako prepoznaje. Manifestuje se kijanjem, suzenjem očiju, kašljem, crvenilom, svrabom itd. Koliko je opasna ambrozija, dovoljno govori podatak, da može izazvati alergijsku astmu. U slučaju da i vi imate slične simptome, treba ići na testiranje. Prvo se javljate svom lekaru, a on upućuje dalje na testiranje. Test se radi preko kože. Kada se utvrdi da je alergija na polen, lekari obično prepisuju antihistaminske lekove ili kortikosteroide. Postoje i neke biljke koje su dobre kod alergije na polen, a o tome pročitajte ovde

Suzbijanje ambrozije

Obzirom na sve navedeno, suzbijanje ambrozije je prioritet, kad toliko šteti zdravlju čoveka. Ambrozija je alergena biljka, a i korovska, pa je neophodno što veće angažovanje i primena svih raspoloživih resursa za njeno uništavanje. Preventivne mere su ono na šta se treba fokusirati. Ambrozija se lako širi i predstavlja i ekološki problem. To je dosadan i opasan korov za kojim se povlače i neke poljoprivredne kulture. Prava napast je za zdravlje ljudi, ali i poljoprivredno zemljište.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!