Kako napraviti prirodno sredstvo protiv komaraca

peckalicaUbod komarca može biti opasan i treba znati kako se zaštititi, ali nećemo bilo šta stavljati na kožu, nego prirodno sredstvo protiv komaraca. Komarci prenose bolesti, sreća pa je to retkost. S druge strane treba voditi računa šta stavljamo na kožu, jer koža upija te sastojke koji dalje ulaze u telo. Kupovna sredstva su uglavnom puna hemikalija, ali mogu da se nađu i sasvim prirodna. Kupujte prirodne repelente ili čitajte dalje kako ćete sami napraviti prirodno sredstvo protiv komaraca.

Kako napraviti sprej protiv komaraca

Želite da provedete dan u prirodi, u zelenilu, pored reke. To je carstvo komaraca, koji baš vole da im dođete u goste.  Nijedan sprej nije potpuno efikasan, ali će značajno doprineti da vas komarci zaobilaze.  Naše podneblje je  bogato biljkama koje teraju komarce, pa to treba iskoristiti. Evo kako možete napraviti prirodan sprej protiv komaraca.
Potrebne su nam sveže ili suve biljke i to nana, lavanda, bosiljak, matičnjak, žalfija, hajdučka trava i kamilica. Nana i lavanda su baza (obavezne), a ostale možete koristiti po želji i dostupnosti. Prokuvati jednu šolju vode pa u nju sipati suvo bilje kao da pravite čaj, samo u većoj koncentraciji. Na šolju vode idu 4 velike kašike bilja, najbolje mešavine. Kad se sve ohladi procediti i dodati šolju rakije komovice za spoljnu upotrebu ili medicinskog alkohola. Sipati sve ovo u flašicu sa raspršivačem  i imate prirodan sprej protiv komaraca. Jednostavno naprskajte po koži i razmažite. Čuvati ga možete u frižideru. Ako se radi o deci, za njih alkohol nije pogodan, pa se preporučuje umesto alkohola koristiti jabukovo sirće. Ono što je još dobro, što ovaj sprej tera i ostale bube, a posebno komarce i krpelje.
Na sličan način sprej protiv komaraca možete napraviti uz upotrebu eteričnih ulja ovih biljaka, a možete uključiti i ulje eukaliptusa i citronele.
Neki ljudi koji imaju svežu nanu u svojoj bašti, neka probaju da uberu nanu i istrljaju biljkom one delove tela koji nisu zaštićeni odećom. I ovo pomaže.

Sredstva za zaštitu od komaraca kod kuće

Postavljanje mreža za komarce na prozorima kroz koje prolazi vazduh, ali ne i komarci je pametno rešenje. Držanje saksija sa bosiljkom (koga komarci ne podnose), na prozorima se pokazalo kao dobro rešenje. Pa i pored toga komarci se provuku i dešava da uđu sa nama na vrata. Najgori je onaj osećaj kad vam se spava i legnete u krevet, a komarac vam zuji oko uva. Zato su realno neprevaziđene one tabletice i aparati koji se uključuju u struju. Nekoliko minuta pre spavanja stavite tabletu i uključite aparat i imaćete miran san. Taj miris ne ubija komarce, ali ih jednostavno omami toliko, da nisu zainteresovani da nam piju krv. Da li je taj miris tabletica štetan ili ne za čoveka to je teško reći, isto kao što je teško reći koliko je za čoveka štetno prskanje komaraca iz vazduha i sa zemlje. Ako nemamo tablete i aparat preostaje nam jedino ona lopatica kojom jurimo komarce po sobi. Neki je simpatično zovu peckalica ili tabalica za komarce.

Rumex ObtusifoliusSvrab kože posle ujeda komarca i žarenja koprive

Dešava se i pored svih mera predostrožnosti da komarac ipak ubode. U 99% slučajeva to prolazi bez ozbiljnih posledica. Ali to ne znači da će proći bez crvenila, svraba kože i češanja. Neke ljude toliko svrbi da ne mogu da prestanu da se češu. I za taj svrab kože i crvenilo nam farmaceuti nude lekove, a opet ima lek u prirodi. Provereno deluje zelje koje se može koristiti i u ishrani, pa je bezbedno i za kožu. Koristio sam vrstu Rumex Obtusifolius (zelje, konjski štavelj). Ima krupne zelene listove. Samo treba otkinuti list i naličjem dobro natrljati mesto uboda komarca ili mesto gde vas je ožarila kopriva. Iznenađujuće efikasno deluje i svrab brzo prolazi.

Šta ako crvenilo i simptomi ne prolaze

U retkim slučajevima se dešava da crvenilo i svrab ne prolaze ili da se pojave još neki dodatni simptomi, kao oticanje ili temperatura. To je definitivno onda znak da se treba javiti lekaru i to što pre. Moguće su alergiske reakcije na ubod komarca, a moguće su i bolesti, kao virus Zapadnog Nila.

komarac

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!