Kako se pravi ruski kvas recept

Kvas je rusko nacionalno piće i zato se prodaje pod nazivom ruski kvas. Postoji i recept kako se pravi, ali ljudi ga uglavnom kupuju u supermarketima. Može se kupiti i pod nazivom ledeni kvas, a iz toga je jasno da najviše osvežava i gasi žeđ, kad je rashlađen. Iako je blago gaziran napitak, ima odličan sastav, pa je bolji od kole i sličnih gaziranih pića. To je nutritivno vredna namirnica. Najčešće se poredi sa pivom, jer ima sličan ukus, ali kvas je bezalkoholno piće, a ima razlike i u sastojcima od čega se pravi kvas u odnosu na pivo.

Istorijat

Prvi put se kvas pominje u Rusiji 996 godine, a u Evropi 1553. To je popularno piće u slovenskim, baltičkim i istočnoevropskim kulturama. Nakon raspada SSSR smanjuje se udeo potrošnje kvasa u Rusiji zbog većeg upliva zapadnih gaziranih pića, koja zauzimaju dobar deo tržišta. Ulogu u tome imaju jake marketinške kampanje. Ali danas se opet veliki deo Rusa okreće tradicionalnom napitku iz patriotskih razloga.

Kako se pravi kvas

Kvas je tradicionalno rusko baltičko piće, koje se najčešće pravi od raženog hleba. Osim u Rusiji pravi se i pije i u mnogim istočnoevropskim zemljama, gde je jedan od omiljenih napitaka još od srednjeg veka. Boja hleba koji se koristi u pripremi kvasa, doprinosi boji samog napitka. Tradicionalni kvas zapravo nastaje prirodnom fermentacijom hleba, uglavnom raženog. Hleb se koristi osušen, pečen ili pržen. Drugi sastojci su šećer ili voće i kultura kvasca. Alkohola bude od 0,5-1% pa se kalsifikuje u bezalkoholna pića. Komercijalni kvas u jeftinoj varijanti može biti napravljen i od šećera, gazirane vode, ekstrakta slada i arome. Bolji brendovi koriste varijantu tradicionalnog procesa proizvodnje, pa je takav kvas skuplji.

Recept za ruski kvas

Pravi raženi hleb je taman, a od boje hleba zavisi i boja pića. Raženi hleb iseći na šnite, pa osušiti u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Može i u tosteru. Prokuvati potrebnu količinu vode u loncu ili u 2 lonca. Kada je provrila voda sklonite sa ringle. Poredati hleb i sipati suvo grožđe u vodu, poklopiti i ostaviti preko noći ili najmanje 8 sati.
Nakon toga izvadite i odbacite hleb. U drugoj posudi umešajte 3 šoljice šećera i 1 kašiku kvasca. Zatim dodajte u lonac sa kvasom i dobro promešati. Poklopiti poklopcem i ostaviti još 6 sati uz povremeno mešanje. Potom pokupite suvo grožđe koje pluta po površini. Procediti i presuti u flaše. Čuvati u frižideru da se rashladi preko noći, ne sasvim začepljeno. Sledeći dan, kad je kvas ohlađen možete zavrnuti čep.

Sastojci

7 l vode
1 kg raženog hleba
šaka suvog grožđa
3 šoljice šećera
1 kašika suvog kvasca

Zavirite ovde za recept za kvas od cvekle


Nutritivna vrednost

Za ruski kvas sastav ide u prilog njegovoj vrednosti. Nema sumnje da ovaj tradicionalno pripremljen napitak sadrži vitamine i minerale u izobilju. To je zbog svog osnovnog sastojka, odnosno raži. Od vitamina isiču se oni B kompleksa i to naročito vitamin B1 i B6. Od minerala tu imamo magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe. Sadrži aminokiseline i pantotenat. Kvas je još bogat mlečnom kiselinom i jednostavnim šećerima, što daje doprinos lepšem ukusu. Kad je u pitanju ruski kvas kalorije su dovoljne da obezbede bavljenje fizičkim aktivnostima, pa se preporučuje i sportistima. Veruje se da kvas može poboljšati varenje, kao i neke druge fermentisane namirnice (jogurt).

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!