Kako napraviti šumadijski čaj – vruća kuvana rakija recept

Kuvana rakija je piće koje se tradicionalno sprema i pije zimi. U Srbiji ovo piće negde zovu šumadijski čaj, a na jugu vruća rakija, valjda zato što se pije dok je topla. Kada je hladno kuvana rakija će dobro da zagreje, a mnogi smatraju da ima lekovita svojstva, da štiti organizam od nazeba. Tradicionalno se priprema kuvana rakija na slavama i okupljanjima u zimskom periodu. Služi se u čašama od 1 dl. To treba da budu čaše od debljeg stakla sa drškom.

Priprema

U džezvu ili šerpicu se stavi šećer. Tek toliko da prekrije dno. Zatim ga zagrevamo na niskoj temperaturi da se istopi i karamelizuje. Šećer treba da dobije zlatnožutu boju, ali nikako da izgori. Skloniti sa ringle, pa sipati meku rakiju i vodu. Meka rakija je rakija koja se dobija posle prve destilacije i ima 10-12 gradi. Idu 2 čaše meke rakije i 1 čaša vode. Naravno može da se pravi i sa jačom rakijom, a ako je jača rakija onda se dodaje i više vode, odnosno ide pola-pola. Vratiti na ringlu da prokuva. Time je gotov šumadijski čaj ili vruća rakija. Odmah dok je vruća sipati u čaše i služiti.

Sastojci

2 kašike šećera
2 čaše meke rakije        
1 čaša vode

Kada se pije kuvana rakija

Kada ja napolju jak mraz, smatra se da je ovo najbolje piće za zagrevanje organizma. Mada upućeni kažu da kuvana rakija može da se pije u svim mesecima koji imaju slovo r u svom nazivu, znači od septembra do aprila.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!