MOĆ PEPELA: Kako napraviti ceđ od pepela za kosu protiv peruti i druge namene

Ceđ od pepela je prirodni šampon za kosu, a koristio se u prošlosti i kao tečni sapun za pranje veša i suđa. Ceđ se pravi samo od drvenog pepela, a svi koji se greju na drva imaju ga dosta tokom zime. Pepeo se može upotrebiti korisno za različite namene i ne treba ga bacati. Danas je ovaj šampon pomalo zaboravljen, pa ga se ljudi sete kad imaju perut, jer je u tom pogledu prilično efikasan. Isto tako je koristani za masnu kosu. Ceđ od pepela dobro peni i pere veš i masnoću sa sudova.

Ceđ za kosu priprema

Vrlo jednostavno se pravi ceđ kao šampon za kosu. Koristite isključivo drveni pepeo. Prosejte pepeo da dobijete 100 g. Zavežite u krpu i stavite u šerpu u kojoj je 1 l ključale vode. Neka kuva oko 10 minuta. Osim pepela i vode, sastojaka koji su obavezni, u ovaj šampon možemo dodati neke lekovite biljke, koje dobro deluju na kosu i daju šamponu miris. Na primer koprivu, brezu, kamilicu, ruzmarin, čičak i sl. U ovom prirodnom šamponu nema hemikalija, ali treba voditi računa da pri pranju kose ne upadne u oči.

Ceđ za pranje veša

Nekada su naši predci koristili ceđ za pranje veša, a danas je to prava retkost. Ceđ je dosta jako sredstvo za pranje veša. Odlično pere, ali ima taj nedostatak, pošto može da ošteti boju veša tako da rublje izbledi. Beli veš se obično iskuvavao u loncu za veš u ceđi, a šareni veš se prao posebno sa mnogo više vode, da ne bi došlo do promene boje.
Ceđ za pranje veša može i danas da se napravi i koristi. Pepeo od drveta treba prosejati kroz sito, da se delovi koji nisu potpuno sagoreli odstrane. U kantu sipati prosejan pepeo do trećine, a onda naliti kišnicu do vrha. Ostaviti tako 7 dana uz povremeno mešanje. Posle pepeo ostaje na dnu kao talog, a tečnost procediti kroz gazu i tu vodu posle koristiti za pranje veša.

Pranje sudova i druge namene

Ista ova ceđ se može upotrebiti za pranje sudova, a talog od pepela kao pasta za ribanje zapeklih tepsija i šerpi. Namažite ovom pastom zapekle površine na sudovima i ostavite da odpeknu, a posle operite. Ceđ posebno dobro pere staklo i metal. Međutim, pošto isušuje ruke, poželjno je koristiti gumene rukavice. Može se koristiti za čišćenje podova, srebra, rđe, mrlja sa nameštaja itd. Pepeo u bašti je posebno značajan, kao đubrivo za biljke i kao zaštita protiv puževa, insekata i raznih štetočina.

A evo kako da napravite domaći sapun

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!