Potočnica biljka cveće (Myosotis sylvatica)

Biljka potočnica se može sresti u prirodi, a mnogi žele rado da je presade u svoju baštu, zbog prelepih cvetića, koji dominiraju. Potočnica cveće ima svetloplavu boju, a ređe belu. U narodu je ova biljka poznata pod različitim imenima i to kao nezaboravak, spomenak, šumska potočnica. Latinski naziv je Myosotis sylvatica.

Karakteristike

Potočnica je zeljasta, dvogodišnja biljka, poreklom iz Evrope. Može da poraste do 40 cm. Cvetovi su plavi, ružičasti ili beli. Listovi su obrasli dlačicama. Najčešće se sreće u listopadnim šumama, u polusenci, uz potoke. Voli vlažno tlo i hladna mesta. Cveta i po više meseci.

Upotreba

Potočnica je i ukrasna biljka. Ljubitelji ovog cveća potočnicu uzgajaju u svojoj bašti. Treba je pronaći u šumi i presaditi. Kad je u pitanju potočnica sadnja je najbolje da se obavi u jesen, a onda će, ako se primi i prezimi,  na proleće da cveta. Potrebno je često zalivanje i održavanje tla vlažnim. Na tom prostoru gde je presađena, ako su uslovi odgovarajući, potočnica će se verovatno uspešno sama razmnožavati.

Lekovita svojstva

U narodu se koristila za disajne organe i zaustavljanje krvarenja desni i nosa. Koristi se za detoksifikaciju, jer čisti krv. Mada nema nekih naučnih dokaza koji ovo potkrepljuju. Može se koristiti i spolja za lepšu kožu. Ne bi trebalo da je koriste trudnice i dojilje.

Čaj od potočnice

Pravi se čaj od potočnice i to od sušenih cvetova i pupoljaka. Kaže se da čaj pomaže u sprečavanju visokog pritiska, smiruje živce i podstiče miran san. Isto tako promoviše lepotu kože i dobar je za mršavljenje. Ima ukus trave, gorka je i reska. Ovaj čaj se može mešati sa drugim čajevima radi poboljšanja ukusa.
Potočnicu treba je razlikovati od potočarke, biljke sličnog naziva, koja se uglavnom koristi za salatu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!