Domaći integralni hleb bez kvasca recept

integralni hlebDomaći hleb bez kvasca je onaj hleb koji pravimo sami kod kuće. Najbolje je da to bude integralni hleb bez kvasca, odnosno sa integralnim brašnom, jer je on zdraviji. Recept ćemo predstaviti ovde, ali prvo da vidimo zašto bi neko uopšte pravio hleb bez kvasca? Poznato je da kvasci podstiču razvoj gljivica, kao što je kandida, pa oni koji su već imali problema te vrste treba da izbegavaju kvasce u ishrani. A zašto da pravimo domaći hleb sa ili bez kvasca, kad takvih ima u prodaji? Izbor hleba u prodavnicama i pekarama je zaista šarenolik i raznovrstan, međutim kvalitet je diskutabilan. Dodaci kao što su aditivi, konzervansi, emulgatori su sve više prisutni. Sve se to dodaje radi dugotrajnosti, lepšeg mirisa i izgleda. Cilj je da se hleb što bolje prodaje, a o zdravlju se ne vodi računa.
Jedina mana kod domaćeg hleba, je što iziskuje malo vremena za pravljenje. Kada se jednom uđe u štos, kako se pravi domaći integrani hleb bez kvasca, onda je svaki naredni put sve jednostavnije. Na kraju se stekne rutina, pa možete da unosite i neke svoje finese. Prema tome, ako imate malo vremena
upotrebite ga da napravite integralni hleb bez kvasca. Tako ćete dobiti zdraviji i kvalitetniji hleb, koji nećete naći u prodavnici.

Kako se pravi integralni hleb bez kvasca

Umešati integralno brašno, vodu i malo ulja. Posoliti testo i umesiti, tako da se ne lepi za podlogu. Testo treba da se istanji rukama ili uz upotrebu oklagije, flaše i sl. Zatim se dodaju raznovrsne semenke. Nastaviti sa mešenjem testa, sve dok se dobro ne sjedine semenke sa testom i ravnomerno rasporede. Formirati od postojećeg testa dve veknice i dobro ih istanjiti rukama. Hleb treba da bude tanak, odnosno spljošten, jer ako je deblji biće gnjecav iznutra. Da podsetimo, ovde nema sredstva za narastanje testa. Podmazan pleh posuti brašnom da ne lepi, pa preko staviti hleb. Peći na 180 stepeni oko 45 minuta. Ovaj hleb je zdraviji i ukusniji od kupovnog, mada nema belog brašna i kvasca. Umotan u čistu krpu integralni hleb bez kvasca, može da zadrži svežinu i nekoliko dana. To znači da ne mora da se pravi svakodnevno.

Sastojci

1 kg integralnog brašna
oko ½ l vode
seme lana, suncokreta i bundeve
1 kašika ulja
morska so

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!