Beli i crni dud ili murva – sok od duda recept

crni dudDud ili murva je listopadno drvo, koje daje beli ili crni plod, nalik kupini. To su sočne bobice slatke i nakisele, zvane dudinje. Posebno ih deca vole jesti. U ne tako dalekoj prošlosti, dudinje je bilo omiljeno. Deca su se pela na drveće i jela murvu, a kući bi se vraćala uflekana. Danas se čini da je ovo voće zapostavljeno. Na žalost dudinje su pobedili industrijski slatkiši. Kod nas su poznate sorte beli dud, crni dud i crveni, a u svetu se smatra da postoji više od stotinu sorti duda. Ponegde se i prodaju sadnice duda, pa ko želi da ima ovo drvo u svom dvorištu, može ga posaditi.

Za šta se sve koristi dud

Dud je kod nas uglavnom samoniklo voće, mada se negde pojedinačno i uzgaja. Dudinje se jede u svežem stanju ili se pravi sok od duda, a može se upotrebiti i u nekim receptima za jela. Koristi se dudinje za pite i kolače. Od crnog duda se pravi sok, pekmez, vino i rakija dudovača. I dudovo drvo se koristi. Zato što je tvrdo pogodno je za pravljenje drvenih buradi ili bačvi za vino i rakiju. Listovi duda su široki, pa je ovo drvo poželjno u seoskim dvorištima, kao prirodna zaštita od sunca (drvo za pravljenje hladovine). Beli dud je još poznat kao drvo svilene bube. Proizvodnja svilenih buba je neizvodljiva bez belog duda. A onda se od svilenih buba dobija svila. U novije vreme je potražnja za svilom manja, jer su veštački materijali jeftiniji. Odmah se to odrazi na manji broj svilenih buba, a samim tim i broj stabala duda. Jednostavno opada interesovanje za uzgoj i proizvodnju.

Dudinje kao lek i nutritivna vrednost

U narodnoj medicini sok od duda je blag lek protiv upale grla. List duda je narodni lek za šećernu bolest i urinarni trakt. Dudinje je zdrava hrana. Veruje se da usporava starenje i leči mnoge bolesti. Dosadašnja naučna istraživanja su pokazala da ima potencijalne efekte u prevenciji i lečenju raka. Pojedini sastojci, kao resveratrol, štite od moždanog udara. Dud se koristi i za kozmetičke preparate.
Plodovi duda sadrže organske kiseline jabučnu i limunsku, invertni šećer, sluz, pektine. Posebno su korisni pigmenti antioksidansi antocijani. Od vitamina ima najviše C vitamina, a zatim E, A, K i B kompleksa. Zastupljeni su minerali kalijum, magnezijum, mangan i gvožđe. Dudinje sadrži 45 kcal na 100 grama.

Sok od crnog duda recept priprema

Sok od duda ili dudov sok se pravi od crnog dudinja. Evo ga prvo recept za sirup: 3 kg zrelih bobica operite preko cediljke, laganim mlazom vode. Potopiti u 2 litra vode i dodati 30 grama vinske kiseline. Ostaviti da odstoji 24 časa. Nekoliko puta promešati sve. Nakon 24 sata procediti kroz gazu. Dodati šećer u odnosu 1:1 na količinu soka. Staviti da se kuva, a prilikom kuvanja skidati penu koja se pojavi. Kuvati 15 minuta i sipati u zagrijane, unapred pripremljne flaše. Jasno je da se ovde radi o sirupu, pa treba piti razblaženo sa vodom. Svež sok od duda može da se pravi pomoću sokovnika kao i drugo voće. To je već zdraviji napitak. Sok od duda je koristan kod upale grla i za iskašljavanje.

Čaj od lista duda za šećernu bolest

Čaj se priprema tako što 50 grama listova duda (najbolje crnog), treba preliti sa ½ l ključale vode. Poklopiti i ostaviti da se hladi do sutra ujutro. Potom procediti i piti tokom narednog dana.

dudinje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!