Sok od kupina recept kako se pravi

sok od kupinaKako se pravi sok od kupina i koje su njegove prednosti za zdravlje? Sok od kupina se priprema po receptu koji nije univerzalan, jer ima više načina. Kao prvo treba istaći da je kupina kratko vreme dostupna u svežem stanju, jer  pošto se ubere vrlo brzo se na njoj pojavi plesan. To je vreme letnjih temperatura, pa nije ni čudo. Sve što se ne pojede odmah, treba ili zamrznuti ili preraditi. Možda je najjednostavnije kupine jesti u izvornom obliku. Dobre su i kad se odmrznu. Ali neko ipak više voli sok od kupina. Onda treba znati da će za 1 l soka trebati bar 3 kg kupina, pa čak i preko toga.

Sok od kupina priprema

Sok od kupina se priprema na različite načine. Mnogi kada kažu sok ustvari misle na sirup. Sirup od kupina se pravi uz dodavnje šećera, koji tu ima ulogu konzervansa. Tako se u flašama može dugo čuvati. Sirup se razblažuje vodom. Ovaj starinski recept  za sirup se ustavri radi tako što se zrele i neoštećene kupine operu i stave u šerpu da se kuvaju nekoliko minuta. Zatim se procedi sok, a kupine propasiraju. Zatim se sok ponovo kuva uz dodavanje šećera i na kraju limuntusa. Sipa se u unapred pripremljene sterilisane flaše. Ide 1 kg šećera na 3 kg kupina. Mnogo tu ima šećera da bi za ovaj napitak mogli tvrditi da je zdrav.
Danas postoje sokovnici koji su pogodni za jagodasto bobičasto voće, pa je ovo sjajan način da se napravi dobar sok od kupina. Ovo je već znatno zdraviji napitak, koji po potrebi može da se zasladi medom. Može se i ovaj sok prekrstiti sa vodom, da ne padne teško na želudac. Ne može se čuvati, jer u sebi nema konzervans. Ali ipak postoji opcija da se ovaj sok zamrzne, ako ga sipate u posude za led ili druge kontejnere predviđene za zamrzavanje i naravno odložite u zamrzivač.
Kada odmrznete zamrznute plodove kupine, od njih isto možete da pravite sok. Samim odmrzavanjem već ispuste dosta soka. Kupine su inače pogodne za zamrzavanje i jer ne gube ništa posebno na svom kvalitetu sastojaka.

Sok od kupine za zdravlje

Kupine i sok od kupina sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe. Značajan su izvor C vitamina i folne kiseline. Bogate su antioksidansima, slično kao i drugo bobičasto voće. Sadrže antocijane odgovorne za tamnu ljubičastu, gotovo crnu boju. Kupine su stekle dobru reputaciju, kao voće koje je antikancerogeno. Korisne su za mladalački izgled kože i dobar vid, za zdravlje krvnih sudova, tetiva, ligamenata, hrskavice. Blokiraju delovanje slobodnih radikala. Kupine i sok od kupina izuzetno dobro deluju na krvnu sliku u slučaju anemije. Mogu ih koristiti deca, trudnice i dojilje. Čak su kupine poželjne za trudnice. U trudnoći je vrlo čest slučaj da su hemoglobin i gvožđe u padu. Svakodnevno uzimanje kupina vraća ove parametre u normalu.

kupine

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!