Da li je zdrava tamna ili crna čokolada i koja je najbolja

Crna čokolada nije mlečna čokolada, iako i ona može biti tamna. Mlečna čokolada tamna ili bela sadrži dominantno šećer i mleko, te nije najbolja za zdravlje. Prava tamna čokolada napravljena je većim delom od kakao delova. Kakao je biljnog porekla i dobija se od plodova drveta kakaovac, a smatra se zdravom hranom. Verovali ili ne čokolada može biti i zdrava. Tako kažu nutricionisti. Znači glavni sastojak crne čokolade je kakao i procenat je naznačen na pakovanju.

Koja je najbolja crna čokolada

Ima ljudi koji stvarno ne podnose ovu crnu čokoladu, ali ima i onih koji je vole. S druge strane neki je jedu samo zato što znaju da je zdrava. Oni i postavljaju pitanje koja je najbolja crna čokolada za zdravlje. Nije toliko bitan brend, jer brendova ima dosta, bitan je što veći udeo kakao delova u čokoladi. Ako čokolada sadrži 70%, 75%, 80%, 85%, 90% kakao delova možemo reći da je zdrava. Najbogatija čokolada kakao delovima koju smo imali prilike da vidimo na našem tržištu ima 88%. Dakle što više kakaa to bolja čokolada. Tamna čokolada ima manje šećera, što je dobro. Postoji i crna čokolada bez šećera, gde se koristi zaslađivač stevija.

Zašto kažemo da je crna čokolada zdrava

Poenta je što tamna čokolada ima jaka antioksidantna svojstva zahvaljujući prisustvu flavonoida. Oni jesu prisutni u nekim drugim namirnicama, kao što su crno vino i čaj, ali u manjim dozama. Treba li podsećati koliko su važni antioksidansi za zaštitu organizma od slobodnih radikala, koji loše utiču na ćelije. Sem toga u crnoj čokoladi se nalaze značajni minerali, koji često nedostaju organizmu, a to su magnzijum, bakar, kalijum, fosfor i gvožđe. Zahvaljujući sastojcima koji se u njoj nalaze crna čokolada ima neke zdravstvene koristi.

Za šta je dobra crna čokolada

Kao jak antioksidans, smatra se da štiti organizam od kancerognih oboljenja. Crna čokolada poboljšava cirkulaciju i štiti arterije. Tamna čokolada je zaslužna za smanjenje lošeg holesterola i podizanje nivoa dobrog holesterola. To onda sprečava arteroskelrozu, zatim moždani i srčani udar. Dalje, crna čokolada stimuliše proizvodnju serotonina, koji je poznat kao hormon sreće. Zbog izvesnih količina gvožđa može pomoći kod blažih oblika anemije, mada postoje mnogo bolji prirodni izvori gvožđa.
Mnogi će biti razočarani činjenicom da ništa od ovoga ne važi za mlečnu čokoladu, koja je pravljena da bi bila ukusna, ali ne i zdrava.

Evo kako napraviti kakao napitak

Kako se jede crna čokolada i koliko

Ako ste probali crnu čokoladu sa velikim procentom kakao delova, sigurno ste zapazili da je ona pomalo gorka i dosta jaka, kalorična. Kad su u pitanju kalorije crna čokolada ima 520 kcal na 100 g. Zato se ona nikad ne jede u većim količinama. Može se jesti jedan red čokolade uz kafu ili čaj. Ova čokolada je pogodna i za pravljenje zdravijih kolača i drugih poslastica.

Čitajte i za šta se koristi kakao buter

Neželjeni efekti crne čokolade

Nekim ljudima jednostavno ne prija tamna čokolada i ne treba je jesti na silu. Iskustva nekog broja osoba nam kažu da nakon uzimanja crne čokolade imaju zatvor ili opstipaciju. Zato je ne treba jesti svakodnevno, već povremeno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!