Prirodni vitamin C – u prahu izvori i doziranje

Dobro nam je poznat značaj vitamina i minerala za čovekovo zdravlje i vitalnost. Redovan i izbalansiran unos osigurava dobrobit. Jedan od svakako najvažnijih vitamina je vitamin C. Pokazalo se da on ima veoma važan uticaj na imuntitet. Vitamin C obično uzimamo u nešto većim količinama kada smo prehlađeni, ali njegova uloga na zdravlje je i mnogo šira i kompleksnija. Kao imunostimulator koristan je protiv virusnih i bakterijskih infekcija, ali vitamin C je i antioksidans, pa igra značajnu ulogu u normalnom funkcionisanju organizma.

Izvori C vitamina

Postoje naravno prirodni izvori i sintetički. Sveže voće i povrće je siguran izvor vitamina C, ali ako se redovno konzumira. Kada se termički obrađuje značajno je manji nivo C vitamina. Po ustaljenom običaju kada nastupi prehlada onda se pojačava unos ovog vitamina. Od voća se kupuju citrusi. Treba imati u vidu i druge značajne prirodne izvore. Prirodni vitamin C je bolji i sveobuhvatniji, ali treba jesti puno voća i povrća, da bi se osiguralo redovno snabdevanje. A nekim ljudima su potrebne i veće količine, na primer pušačima. Zato se mnogi odlučuju da kupe i piju vitamin C u prahu, tabletama ili šumeći. Ipak uvek je prvi izbor prirodni C vitamin. Velika je razlika između prirodnog i sintetičkog vitamina C. Na našem tržištu je jako puno proizvoda koji se prodaju kao vitamin C, ali je jako malo iz pravih prirodnih izvora. Od dodataka ishrani preporučuju se proizvodi koji sadrže prirodni vitamin C iz šipka camu camu acerole aronije i acai.

Prirodni izvori vitamina C

Prirodni izvori vitamina C su voće i povrće. To su plodovi biljaka koji rastu u prirodi ili ih uzgajamo. Od voća izuzetno bogati ovim vitaminom su: narandža, limun mandarina, grejp, kivi, šipak, jagoda, višnja, kajsija,  brusnica, aronija, ribizla, acerola, mango, papaja, ananas  itd. Od povrća C vitamina mnogo ima u: kupus, peršun, paprika, paradajz, zelena salata…

Vitamin C u prahu

Može se kupiti u apotekama vitamin C u prahu. To je čista askorbinska kiselina, što je drugi naziv za ovaj C vitamin. U praškastom je stanju. Ovaj vitamin C se rastvara u vodi i lako se popije, dok tableta  može da iritira želudac, ako se tako proguta, rastvara se u njemu postepeno. Preporučuje se vitamin C u prahu.

Koristi od vitamina C

– jača imuni sistem
-čisti telo od otrova i teških metala
– jača srce i krvne sudove
pomaže zarastenje rana
– koristan je za bolje usvajanje gvožđa
– suzbija urinarne infekcije
– koristi zdravlju kostiju i zuba
– razgrađuje holesterol
– dobar je za očni vid
– štiti od stresa

Vitamin C doziranje

Naučnici se ne slažu sasvim u tome koje su količine vitamina C dnevno potrebne. Ranije je kao preporuka za dnevni unos vitamina C važila količina od 60 mg. Danas se preporučuje 90 mg. Smatra se da će ubuduće preporuka biti 100 ili 200 mg. Pušačima se savetuje da uzimaju i više. Postoje i neki stručnjaci koji propagiraju unošenje znatno većih količina C vitamina, kao dobru stvar za zdravlje. Oni veruju da veće količine doprinose zdravlju, vitalnosti i diobijanju na energičnosti. Količine o kojima se radi su 400 mg do 1000 mg, pa čak i više od toga, kao dnevna doza vitamina C.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!