10 kupina na dan čini čuda protiv anemije

Kupine se kod nas dosta uzgajaju. To je naše domaće voće, koje se prilično izvozi. Jedan deo roda se proda svež na pijaci, a nešto se preradi u proizvode džem, sok i popularno kupinovo vino. U maju mesecu kupine počinju da cvetaju, zatim se zameću plodovi, koji menjaju boju od zelene, crvene do tamnoljubičaste. Zreli tamnoljubičasti plodovi beru se tokom leta, ponajviše u avgustu mesecu. Tada možemo  uživati u svežim kupinama, koje su neverovatno zdrave, posebno za krvnu sliku. Kada se privede kraju branje pitome kupine, onda poznavaoci lekovitog bilja kreću u prirodu u potragu za nešto sitnijim divljim kupinama, koje su isto tako korisne za zdravlje. Kupine se dobro zamrzavaju pa se mogu na taj način konzumirati preko cele godine. Međutim, primetili smo da se jako teško pronalaze smrznute kupine u prodaji tokom zime. Da li se sve izveze u inostranstvo? U tom slučaju kao lek protiv malokrvnosti možete koristiti kupinovo vino i to 1 dl kupinovog vina dnevno tokom mesec dana.

Kupine protiv anemije

Sveže kupine možemo jesti svi, radi održavanja dobrog zdravlja, ali posebno se preporučuju onima koji pate od anemije, odnosno malokrvnosti. Ako imate rezultete vaše krvne slike i gvožđe, hemoglobin i crvena krvna zrnca nisu na odgovarajućem nivou, kupine su odličan prirodni lek. Uzimajte na prazan stomak 10 krupnih kupina svakog jutra ili 20 ako su sitnije divlje kupine. Vi možete uzimati i veću količinu, ali uspeh u lečenju anemije je više u redovnosti uzimanje nego u količini. Jedu se bez šećera, a ako su malo kisele, dodajte kašiku meda. Nakon mesec dana redovnog konzumiranja kupina uradite ponovo krvnu sliku i nivoi gvožđa, hemoglobina i eritrocita bi trebali da budu povećani. Mogu ih konzumirati trudnice, kod kojih se baš često i javlja trudnička anemija.

Šta još leči

Kupine su moćan antioksidans. Smanjuju holesterol, blag su laksativ, jačaju imuni sistem, čuvaju kolagen, štite jetru i žuč, poboljšavaju cirkulaciju i regulišu krvni pritisak. Ipak najpoznatija je kao lek protiv malokrvnosti. Sadrži gvožđe, kalcijum, natrijum, kalijum, vitamin C, folnu kiselinu, zatim tanine, pektine, bioflavonoide, etarska ulja, vlakna, jabučnu i vinsku kiselinu.

Uspeh u lečenju anemije prirodnim putem možete postići i pomoću koprive

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!