Tahini pasta od susama recept

tahiniTahini pasta je ustvari namaz koji se pravi od susama. Postoji tahini recept po kome se pravi domaći namaz, a inače dostupan je u prodavnicama zdrave hrane pod nazivima susamov tan (taan), susamov puter ili tahini. Cena varira, ali kvalitetan tahini, nije jeftin. Dobija se tahini pasta mlevenjem semenki susama. Upotrebljava se oljušteno seme. Ovaj namaz je posebno poznat u Makedonskoj i Grčkoj kuhinji, ali i u ostalim balkanskim i mediteranskim zemljama. U Aziji se pravi sličan namaz koji se spravlja od neoljuštenog semena, poznat kao humus. Drugi naziv za susam je sezam.

Kako se pravi tahini pasta

Tahini recept je poprilično jednostavan za napraviti. Oljuštene semenke susama, koje ste kupili u prodavnici zdrave hrane, propržite na tiganju. Dodati malo soli i maslinovog ulja. Treba biti pažljiv da semenke ne zagore. Kad su semenke propržene ubaciti u blender i samleti uz dodavanje još maslinovog ulja. Potrebne su 4 kašike maslinovog ulja, na šolju susamovih semenki. Tahini sezamova pasta se čuva u tegli u frižideru.

Kako se koristi tahini pasta

Tahini pasta ili susamov tan se obično maže na hleb. Sličan je namaz kao humus od leblebije ili puter od kikirikija. To je kvalitetan i kaloričan zalogaj, koji će vas zasititi. Sadrži oko 600 kcal na 100 grama proizvoda. Ako kupujete tahini možete primetiti izdvojen providni deo na vrhu (ulje), a donji deo je gust (kao talog). To nije ništa čudno i ne znači da je pokvaren proizvod. Istina u prodavnici susamova pasta stoji na rafovima, ali kod kuće kada ga otvorite, držite ga u frižideru, jer može da se užegne.

Zašto je dobra tahini pasta

Tačno je da je dosta masan i kaloričan tahini, ali ipak predstavlja zdrav namaz. Ima korisne masne kiseline, omega 6 i omega 3. Sadrži ugljene hidrate, proteine i masti. Od vitamina posebno su tu B kompleks i A vitamin. Zastupljeni minerali su fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, mangan. Preporučuje se vegeterijancima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!