Kupinovo vino kao lek recept kako se pravi i pije

Kupinovo vino je značajan proizvod koji se dobija od kupina. Osim što je prijatan napitak, njemu se pridaju i izvanredna lekovita svojstva. Kupinovo vino kao lek se posebno preporučuje za anemične osobe, da bi popravile krvnu sliku. Ipak, tokom sezone kada su dostupne sveže kupine, najbolje ih je tako jesti, a kad ih nema onda se uzima kupinovo vino. Ima dosta proizvođača kupinovog vina i teško je reći koje je najbolje, a kupiti se može u marketima i radnjama zdrave hrane. Kvalitet je pod znakom pitanja. Kupinovo vino može i da se pravi, ali treba razumeti i primeniti odgovarajuću tehnologiju proizvodnje.

Isplativost proizvodnje kupinovog vina

Sa stanovišta proizvođača, proizvodnja kupinovog vina je pametna investicija i ima perspektivu, jer je otkupna cena kupina prilično niska. S druge strane kada se prodaje neki proizvod od kupina, kao što je cenjeno kupinovo vino, on se prodaje po dobroj ceni pa su proizvođači zadovoljni. Zaključak je da se proizvodnja kvalitetnog kupinovog vina isplati i da za njim ima potražnje.

Kako napraviti kupinovo vino

Kupine treba sipati u čistu posudu predviđenu za fermentaciju. Izmuljati sve da se skaši, pa tako dobijamo kljuk od kupina. Kljuk fermentiše 2-3 dana. Posle muljanja može se raditi sumporisanje kljuka sa vinobranom. Neko koristi enzime. Trebalo bi meriti procenat šećera, da bi znali koliko dodati, ali retko ko to radi kada se prave male količine kupinovog vina. Dodati vodu u odnosu 1:1 sa voćem. Sa dodavanjem vode mnogi se ne slažu. Rastvoriti šećer i vinski kvasac, te dodati. Med može da bude zamena za šećer, pa kupinovo vino sa medom, predstavlja još zdraviju varijantu ovog napitka. Postoji stono i desertno kupinovo vino. U desertno se dodaje više šećera. Korekcija kiselina se radi dodavanjem dodavanjem šećera , ali i vode. Ostaviti tako 3 dana, a redovno svaki dan izmešati. Nakon toga procediti u koliko je to moguće sterilnim uslovima, kroz gazu u odgovarajuće bocune. Ostaviti oko 6 nedelja da se odvija tiho vrenje. Nakon toga pretočiti u čiste flaše, radi otklanjanja taloga i bistrenja. Za bistrenje se eventualno dodaje sastojak bentonit. Pravi recept za kupinovo vino usavršava svaki proizvođač ponaospob, tokom godina i godina proizvodnje, sticanja iskustva i uvažavajući glas potrošača.

Zašto se dodaje voda pri proizvodnji vina od bobičastog voća?

Dodavanje vode pri proizvodnji vina nije pravilo, ali pri proizvodnji vina od bobičastog jagodastog voća, šira sadrži znatan udeo kiselina. Ukus vina ne bi bio harmoničan i vino bi bilo prekiselo. Zato se vrši korigovanje kiseline delimičnim razblaživanjem vodom, obično u odnosu 1:1. Ova korekcija se donekle postiže i dodavanjem šećera. Harmoničnost vina upravo zavisi od ovih faktora.

Procenat alkohola u kupinovom vinu

Proizvođači kvalitetnog kupinovog vina koje se koristi kao lek, kažu da procenat alkohola treba biti oko 13% ili neznatno niži. Ali svedoci smo da postoji u prodaji i kupinovo vino sa znatno manjim sadržajem alkohola. Da li je to zbog dodavanja vode ili šta već? A opet s druge strane ako ima više alkohola, onda neke osobe ne mogu da ga piju, kao trudnice, deca i bolesni na terapiji. Njima se preporučuje upotreba svežih kupina.

Za šta se koristi kupinovo vino kao lek i kako se pije

Kupinovo vino kao lek se koristi u različitim situacijama. Lekari isto tako često preporuče pacijentima upotrebu kupinovog vina. Uglavnom kada je potrebno popraviti krvnu sliku, svi kažu uzmite kupinovo vino u slučaju nedostatka gvožđa. Ali osim toga kupinovo vino se preporučuje i za bolju cirkulaciju, kod bolesti srca i krvotoka, kod niskog pritiska, pa čak i kod steriliteta.
Kada je u pitanju doziranje za lek kupinovo vino se pije umereno, a redovno. Treba uzimati 1-2 čaše dnevno, da bi dejstvo bilo efikasno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor