Sadnja uzgoj otkup smilja i isplativost

helichrysum-arenariumSve je više zainteresovanih za uzgoj smilja, isplativost je tu glavna vodilja. Sadnja smilja se obavlja u jesen ili u proleće. Berba i otkup smilja su rezervisani za leto. Ova lekovita biljka, iako ne baš tipična za naše podneblje, može uspešno da se uzgaja. Kvalitetno smilje raste na Korzici, u Hercegovini i Dalmaciji, kao i u ostalim krajevima sa mediteranskom klimom. Negde raste samoniklo, a negde se i uzgaja. Sa promenom klimatskih uslova tokom poslednjih godina, utvrđeno je da se smilje može uspešno uzgajati i u Srbiji. U pogledu zemljišta najbolja su karbonatna, koja sadrže dosta krečnjaka. Krečnjak pogoduje razvoju smilja.

Isplativost uzgoja smilja

Osnovni preduslov je da se dobija kvalitetan proizvod, a onda i proizvodnja smilja može biti itekako isplativa. Preterana upotreba đubriva, pesticida i zalivanje da bi se dobilo na količini, svakako ne pogoduju kvalitetu sirovine. Sirovina se pretežno koristi za proizvodnju ulja, koje je veoma cenjeno i čija cena dostiže 1500-1800 eur po litru. Smilje prinos ima od 3 do 10 tona po hektaru. Prema toj računici to je minimum 7500 evra sa jednog hektara. Sa jednog hektara se dobija 5 do 10 litara ulja. Ali kada je otkup smilja u pitanju, onda samostalni proizvođači teško nalaze put do tržišta, a kada se udruže onda to biva bolje. Uostalom tako je za većinu kultura. Problema uvek može biti. Može se desiti da je prezasićenost kod otkupa, iako se tvrdi da koliko god da se proizvede, sve može da se izveze. Godine kada ima nedovoljno sunčanih, a previše kišnih dana nikako ne pogoduju kvalitetu sirovine. Otkupljivači insistiraju na kvalitetu sirovine, da bi se dobilo odgovarajuće ulje, koje zaista ima veliku vrednost i cenu.
Treba imati u vidu da su početna ulaganja 3-5 hiljada evra po hektaru. Tek u trećoj godini se može računati na zaradu.

Kako se sadi smilje

Sadnja smilja se može obavljati iz semena u hladne leje u mesecu avgustu, a kasnije se vrši presađivanje. Setva se obavlja ručno, uz ravnomerno raspoređivanje semena. Uz zalivanje niče za 10-15 dana. Seme smilja je sitno, izduženo, tamne boje. Sa kvadratnog metra se dobija 350 sadnica u proseku. Sadnja sadnica se vrši ili u jesen ili u rano proleće. Rasad se presađuje u oktobru ili u martu mesecu, na stalno mesto gde će rasti više godina.  Sadi se u redove, a međuredno rastojanje je 60 cm.

Kako se gaji smilje

Smilje voli sunce. Ne odgovara mu zemljište kao što je plodna oranica. Više mu pogoduju kamenjari, pesak, krečnjak. Neka zemljišta koja se smatraju neplodnim za većinu kultura, za uzgoj smilja su odlična. Od agrotehničkih mera primenjuje se okopavanje, prihranjivanje, plevljenje i umereno navodnjavanje. Biljka podnosi dobro niske temperature, ali i visoke. Nedostatak toplote i sunčanih dana može značajno umanjiti kvalitet sirovine. Smilje biljka je višegodišnja i na jednoj površini može da raste oko 10 godina. Bere se u leto kada su cvetovi intenzivno žute boje. Kod berbe, biljka se ne vadi sa korenom, već samo gornja trećina biljke. Po berbi se koristi za proizvodnju ulja ili ide na sušenje.

Helichrysum_italicum

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!