Pekmez od šljiva bez šećera pečen u rerni domaći

sljivaPekmez od šljiva je pravi specijalitet ako je domaći. Mnogi ga prave sa ili bez šećera. Pekmez od šljiva, imamo sa rumom i čokoladom, kuvan ili pečen u rerni. Koristi se kao namaz ili se stavlja u peciva i kolače. Deca ga naprosto obožavaju. Pravi pekmez od šljiva, pravi se bez šećera i konzervansa. Ne treba ga prekomerno kuvati.
Dobro je poznato da je naša zemlja među vodećim proizvođačima i izvoznicima šljive u svetu. Mali deo te proizvodnje se pojede u svežem stanju, a veći deo se osuši ili preradi u rakiju, sok, pekmez. Domaći pekmez od šljiva u teglicama je neizostavan deo zimnice pravih domaćica i domaćina. Kupovni pekmez od šljiva je ili sa malim procentom šljive (prepun šećera) ili izuzetno skup, ako je kvalitetan. U godini kada je šljiva dobro rodila, ona u jednom periodu bude prilično jeftina na zelenim pijacama, tako da se zaista isplati napraviti domaći pekmez od šljiva.

Priprema šljiva za pekmez

Ko ima svoje šljive, dobro zna kako treba. Šljiva se trese, zrele padaju i onda se kupe. Ko nema svoje, kupuje na pijaci i pažljivo bira. Šljive za pekmez moraju biti mekane, sočne i neoštećene. Šljive se trebaju dobro oprati, jer se prskaju, kao uostalom što peremo svako voće. Zatim se ostave da se osuše ili da ubrzamo stvar, posušimo ih krpom. Sledi potom odstranjivanje koštice, tako što prvo polovimo šljivu na dva dela. Pregledamo da li je šljiva zdrava, da nije crvljiva i zatim zdrave polutke ostavljamo, a košticu odbacujemo. Od presudnog je značaja da šljive budu sasvim zrele, sa puno soka u sebi, jer to znači i dovoljno slasti, što je za pekmez neophodno.

Kako se pravi pekmez od šljiva

Po nekim receptima šljive se izgnječe rukama, ali to nije neophodno. Isto tako neki šljive kuvaju, a mnoge domaćice daju prednost pripremi pekmeza od šljiva u rerni. Prednost kod pripreme pekmeza u rerni, je kraća termička obrada (brže dobije formu pekmeza), ukusniji je i dugotrajniji. Istina, potrebna nam je odgovarajuća posuda, tepsija sa poklopcem.  Može se držati i otklopljeno, ali uz često mešanje i voditi računa o temperaturi, da ne zagori.
Druga bitna stvar, je da se ne dodaje šećer, ako su šljive sasvim zrele i slatke. Šljive su takvo voće, da u fazi zrelosti, imaju dovoljno slasti. Ako ipak dodajete šećer, dovoljno je 100 grama šećera na 1 kg šljiva.
Treća napomena se odnosi na dodatke. Najlepši ukus pekmez od šljiva ima kada se na kraju doda rum ili crna čokolada. Neke domaćice preferiraju i druge začine.
Četvrta važna stvar, je da ne treba dodavati konzervans. Tegle u koje stavljamo pekmez od šljiva, prethodno dobro oprane, se zagreju u rerni, da budu vruće. U njih se sipa vruć pekmez. Čvrsto zavrnemo poklopac. Zatim se teglice odlože na pogodno mesto, jedna do druge i ogrnu se ćebetom, da bi se hladile postepeno. Iskusne domaćice pribegavaju jednom triku, gde tegle okreću da stoje naopako, na poklopac. Kažu da na taj način pekmez od šljiva može duže da se čuva.

pekmez od sljiva

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!