Žižula voće kineska urma ili datula sadnice i uzgoj

jujubaŽižula je voće poreklom iz Kine, pa je stoga još nazivaju kineska urma ili datula. Uzgaja se u Aziji, Americi, a dobro uspeva i u Mediteranu. Za ovo voće koriste se još nazivi čičimak, iglica, žižola, jujuba, unavi, ćićindula, cicindra. Latinski naziv je Ziziphus jujube.

Žizula biljka

Žizula je grmolika listopadna biljka. Može da izraste u drvo do 9 m, ali najčešće su oko 5 metara primerci. Životni vek je do 200 godina. Krošnja se oblikuje i orezuje po potrebi. Na granama ima trnja, ali kultivisane sorte su bez trnja uglavnom. Cvetovi su sitni i omiljeni pčelama. Plod je koštunica. Plodovi su jajastog oblika i mnoge će podsetiti na masline, iako su slični i datulama od kojih su ipak nešto manji. Plodovi su prvo zeleni, a zrenjem polako menjaju boju, da bi na kraju postali svetlo smeđi. Ukus ploda je prijatan, pomalo kiseo, ali i sladak.

Žižula uzgoj

Žižula je pogodna za uzgoj i u našim krajevima. Dobro podnosi velika temperaturna kolebanja. Može da izdrži visoke letnje temperature i sušne periode, a zimu podnosi ako su temperature do -25 stepeni. Razmnožava se semenom, izdancima, reznicama i kalemljenjem. Sadnice žižule je najbolje saditi u jesen, a može i u proleće. Razmak između sadnica treba da bude oko 5 m. Plodovi su zreli u septembru ili oktobru. Kad drvo kineske urme dostigne punu snagu, onda se može očekivati rod od 40 kg plodova, na jednom stablu. Ponegde se kineska urma uzgaja kao vrtni grm za dekoraciju.

Upotreba i lekovita svojstva žižule

Žižula ili kineska urma se koristi u svežem stanju, a plodovi mogu i da se suše, kao i da se pravi čaj, džem ili rakija. Sadržaj vitamina C u plodu je izuzetan. Rangira se odmah iza šipka, po tom kriterijumu. Naravno plod žižule sadrži i druge korisne sastokle. Smatra se da doprinosi snižavanju krvnog pritiska, a dobar je i za probavu. Na istoku je upotrebljavana kao lek za srce, bubrege i respiratorne organe. U kineskoj tradicionalnoj medicini se koristi ovo voće. Upotreba je antibakterijska i antigljivična. Veruje se da ublažava stres. Koriste žižulu za zarastanje rana i čir na želucu. Klinička ispitivanja su pokazala efikasnost protiv hronične opstipacije, kao i neonatalne fiziološke žutice. Sastojci u listovima jujube deluju umirujuće na upalu grla. Plod, list i kora drveta se upotrebljavaju u farmaceutskoj industriji.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!