Travarica rakija recept kako se pravi

travaricaTravarica je rakija sa lekovitim biljem. Ova lekovita rakija može da se pravi ili da se kupi. Najpoznatija kupovna travarica kod nas je stomaklija. Kakav je sastav i koje lekovito bilje ide u travaricu. U nastavku dajemo recept kako se pravi domaća travarica.

Kako napraviti travaricu

Dakle, neophodna nam je rakija, a najbolje da to bude lozovača, mada može i šljivovica. U nju se stavljaju grančice lekovitog bilja, koje će tu da ostanu. Iz njih se u alkohol razlažu lekoviti sastojci, koji omogućavaju da se rakija travarica kao lek koristi. Koje su to lekovite biljke koje ćemo ubaciti u rakiju? Stavljamo pelin, žalfiju, morač, anis, ruzmarin, a može da se doda i rogač, te šumsko voće. Sastojci se properu i posuše, zatim se stave u flašu, a onda pomoću levka sipamo lozovaču. Sastojci treba da stoje u rakiji minimum 30 dana, ali mogu da stoje i duže, neće se pokvariti. Uopšte nema potrebe da se procedi, a nakon mesec dana je spremana za konzumiranje. Ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom. Naravno ovo je samo jedna vrsta travarice, a ima raznih kombinacija u zavisnosti od bilja koje stavljamo u rakiju.

Sastojci

1 l lozovače
grančica pelina
grančica žalfije
grančica morača
grančica ruzmarina
anis (nekoliko semenki)
rogač (po želji)
šumsko voće (na primer borovnica, kleka)

Travarica kao lek

Ovako pripremljena domaća travarica koristi se kao lek, pre svega za bolje varenje. Pije se pre jela. Ipak ne treba zanemariti činjenicu, da je ovo žestoko alkoholno piće i da ako se uzima u većim količinama može biti i štetno. Pravilno doziranje, znači 1-2 rakijske čašice na dan. Osim za poboljšanje apetita i bolju probavu, rakija travarica pomaže za bolju cirkulaciju. Ukoliko patite od bolova u leđima, potrebna je masaža uz upotrebu rakije travarice sa pelinom.

domaca-travarica

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!