Oticanje nogu leti uzrok i lečenje

oticanje noguOticanje nogu leti je češće nego u drugim godišnjim dobima. Posebno je izraženo u trudnoći, kod starijih i bolesnih. Za oticanje nogu uzrok može biti i putovanje. Dogotrajno višesatno sedenje u autobusu ili avionu, što je u suštini neprirodan položaj, može biti razlog za oticanje stopala, gležnjeva i nogu uopšte. Otekle noge mogu biti ozbiljan simptom neke bolesti ili ukazati na problem sa nekim organom, te je neophodno lečenje.

Zašto otiču noge

Oticanje nogu je očito izazvano zadržavanjem tečnosti u nogama, a ova pojava se stručno naziva periferni edem. Nagomilavanje i zadržavanje tečnosti u nogama se dešava zbog problema sa cirkulacijom krvi, limfnim sistemom ili zbog bubrega. Ali kao što smo naglasili već, može biti i ne tako ozbiljan razlog oticanja, kao što je dugotrajno stajanje ili sedenje.

Zašto noge otiču više leti

Očigledno da je leto godišnje doba koje manje prija nogama. Prema nekim istraživanjima noge više otiču leti i žene su sklonije oticanju nogu u letnjim mesecima. Uglavnom to nije povezano sa nekim bolestima. Na primer, ako noge otiču posle podne, a ujutro nisu otečene. Ponekad je leti dovoljan kraći odmor, da se legne i da se podignu noge, a onda se vrlo brzo vraćaju u normalu. Nekad je razlog premor, period u menstrualnom ciklusu, zatim koje je doba dana. Ovo nije potrebno lečiti, već odmarati noge.

Uzroci oticanja nogu

Faktori koji mogu biti razlog zadržavanja tečnosti u nogama su:

– problem sa bubrezima
– bolesti srca
– problemi sa jetrom
– trombovi i problemi sa venama na nogama
– blokade i problemi sa limfnim sistemom
– hormonski problemi, poremećaj funkcija štitne žlezde
– neki lekovi, kao analgetici, za dijabetes i pritisak
– dugotrajno stajanje ili sedenje u autobusu, avionu i sl.
– trudnoća

Naravno oticanje nogu može biti uzrokovano povredama ili upalama nogu, što nema veze sa zadržavaljem vode, tako da otekle noge mogu biti zbog:
– uganuće zgloba
– polomljene noga
– reumatoidni artritis
– infekcija kože na nogama
– kostobolja
– povrede kolena
– povrede Ahilove tetive itd.

Prirodni lekovi za otekle noge

Predispoziciju za oticanje nogu imaju ljudi sa viškom soli u organizmu. Pogrešno je razmišljanje da ne treba piti dosta vode kad imamo otekle noge. Piti dovoljno tečnosti znači pomoći organizmu da se izbori sa viškom soli. Treba piti bar 8 čaša vode dnevno. Prirodni lekovi, koji će pomoći da se izbaci višak vode koja se zadržava u nogama, su diuretici. Jedan od najboljih izbora u ovoj situaciji je čaj od peršuna. Napraviti čaj tako što seckani koren i listove peršuna prelijemo sa 3 l vrele vode, poklopimo i ostavimo da se hladi do sutra. Pomešati sa sokom od limuna i piti 2-3 šolje dnevno. Pije se sve dok otok ne nestane.
Dobar izbor kod oteklih nogu je kombinacija krastavca i limuna. Iseckati nekoliko kriški krastavca i limuna i ubaciti u čašu vode. Uživajte u piću, a oba ova sastojka imaju antiinflamatorna svojstva i biće korisna u borbi protiv oticanja nogu.
Čaj od lana je isto dobar za ovu namenu. Na 1 l vode ide 4 kašike lanenog semena. Kuvati oko 10 minuta. Ostaviti da se hladi. Dodati napitku sok od limuna i piti u više navrata tokom dana. Pije se 2 nedelje.
Odmaranje nogu, podizanje iznad nivoa tela u ležećem položaju, mogu da pomognu. Držanje nogu u vodi i plivanje isto tako. Dugo sedenje i stajanje odmažu, a umerena šetnja je korisna.

noge

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!