Sok od narandže pomorandže đus

narandzeSok od narandže ili pomorandže je prirodan vitaminski napitak, koji je najbolje piti ujutro. Poznat je i pod nazivom đus. Prirodan ceđeni sok od narandže je prepun vitamina, a odlikuje se intenzivnom narandžastožutom bojom, te prelepom aromom. Zbog svog prefinjenog ukusa sok od pomorandže ulazi u sastav mnogih koktela.

Kako napraviti sok od pomorandže

Ovde govorimo o prirodnom ceđenom soku od pomorandže, koji je stvarno zdrav i koristan. Svi ostali kupovni sokovi ili domaći kuvani sokovi i pravljeni sirupi, nisu ono što treba ozbiljno razmatrati kad je zdravlje u pitanju. Zašto bi kvalitetnu voćku, kao što je pomorandža, degradirali kuvanjem? Kuvanjem se gube vitamini, a dodavanjem šećera, više ne možemo pričati o zdravom napitku. Osim toga priprema ovakvih sokova ili sirupa je prilično komplikovana, a mnoge dobre stvari u životu su jednostavne. Tako je jednostavno i napraviti prirodni sok od narandže, pri čemu je dovoljno upotrebiti cediljku ili sokovnik.
Narandže su dostupne gotovo tokom cele godine, ali nekad se desi da su kisele, pa onda đus neće biti lep. Kada su narandže zrele, sočne i slatke, onda je i sok pravi užitak. Kada izaberete takve pomorandže, operite ih, presecite na pola i iscedite pulpu na cediljku. Dobijate čist prirodan ceđeni sok, a kora od narandže vam ostaje. Ako je narandža zrela i sok je dovoljno sladak i nema potrebe da se dodaje bilo šta. Ukoliko nije dovoljno sladak može se dodati malo meda ili razblažiti sa vodom.
Pomorandža je sasvim pogodna za sokovnik, tako da možete ako imate sokovnik napraviti sok i na taj način. Ako se pravi na sokovnik, to je pogodan način da se doda narandži i neko drugo voće ili povrće. Na primer dobro se slažu sok od pomorandže, šargarepe, jabuke i cvekle. Probajte neke od ovih kombinacija i sigurno ćete biti zadovoljni.

Sok od pomorandže nutritivna vrednost i lekovitost

Najbolje je piti sok od pomorandže za doručak. To je vitaminski napitak, koji na telo deluje kao energetsko piće, ali prirodno. Vraća energiju i razbuđuje, pa je idealno sa njim započeti dan. Nutricionisti dakako preporučuju ovaj sok.
Sok od narandže je izuzetno bogat C vitaminom, koji je dobar za imunitet, protiv upala, štiti organizam od slobodnih radikala i sprečava prevremeno starenje. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa, pa se zato ovaj sok preporučuje kod anemije. Značajne su količine i B6 vitamina i beta karotena. Neke studije su pokazale da čaša soka od pomorandže dnevno može uravnotežiti krvni pritisak, te smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Definitivno može da smanji nivoe lošeg holesterola. Veruje se da je sok od narandže koristan i za mršavljenje. Sadrži antioksidanse koji su korisni za gubljenje kilograma. Povoljno sok od narandže deluje na kožu. Utiče na hidrataciju i blistav sjaj kože. Može se koristiti i spolja.

đus

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!