Tinktura od nevena upotreba kako se pravi i koristi

Sigurno ste nekad poželeli da pojedine lekovite biljke, koje su dostupne sveže tokom sezone cvetanja, imate na raspolaganju tokom cele godine i da možete da koristite njihova lekovita svojstva. Jedna od njih je svakako neven i zato je pametno da se napravi tinktura od nevena. Možda imate neven u svojoj bašti, a ako ne uvek se mogu kupiti sušeni cvetovi, tako da svako može napraviti tinkturu.

Kako napraviti tinkturu od nevena

Tinktura od nevena se pravi od narandžastih cvetova nevena. Može se praviti od svežih i suvih cvetova. Cvetne glavice se skupljaju u kasno jutro, po sunčanom danu, kad više nema rose. Ukonite bilo kakve nečistoće i popunite teglu sa cvetovima. Zatim do vrha tegle nalijte rakiju, votku ili alkohol po potrebi razređen destilovanom vodom. Ostaviti na toplo mesto da stoji 3-4 nedelje. Savki dan u prolazu malo protresti teglu.
Ako se pravi sa suvim cvetovima, onda ih je dobro pretvoriti ih u prah. Može se koristiti električni mlin za kafu. Oko 2 supene kašike praha sipajte u teglicu od 2 dl i dodajte rakiju ili votku do vrha, pa zaklopite.
Kad dođe vreme procediti i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Može se koristiti tokom cele godine, do sledeće sezone, kada pravimo novu turu.

Za šta se koristi tinktura od nevena

Tinktura do nevena se pravi, jer se lekoviti sastojci ove biljke u tinkturi sačuvaju i onda lekovita svojstva možemo uživati duže. Tinktura se u vidu kapi od nevena može dodati u čaj, lekovite kupke, kozmetičke preparate i koristiti kao prva pomoć za rane, pa i neke druge kožne probleme. Calendula officinalis, poznata kao neven, od pamtiveka je bila omiljena lekovita biljka. Herbalisti i homeopate koriste ovu biljku za lečenje trauma, rana i laceracija. Kada se koristi lokalno, pomaže zdravo zarastanje tkiva kod rana i protiv ožiljaka. Kašiku tinkture sipajte u pola čaše mlake vode i razmutite. Ovo sredstvo se može iskoristiti za ispiranje bilo kakvih rana, opekotina, akni, modrica, pa čak i za dezinfekciju i brže zarastanje ogrebotina i posekotina od brijanja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!