Šta je išijas simptomi i kako se leči

bol-u-ledjimaDa li znamo šta je išijas? Išijas predstavlja oboljenje najdužeg živca u organizmu, pod nazivom išijadikus. Išijas simptomi se manifestuju kao bol u nozi i drugi. Leči se kombinacijom mirovanje, lekovi, a kasnije za išijas vežbe se preporučuju.

Kako nastaje išijas

Do razvoja išijasa dovode razni uzroci. Može nastati kada se diže nešto teško. Neobičan pokret ili nepravilan položaj tela, mogu uticati. Išijas može biti posledica ravnih tabana, nepravilnog opterećenja nogu, preteranog istezanja ovog živca zbog promena na kičmi itd. Gojaznost, šećerna bolest, nekretanje, neudobna obuća, izlaganje vibracijama i razne infekcije, mogu doprineti nastanku ove bolesti.

Simptomi išijasa

Za išijas simptomi su bol. Recimo, prvo krene bol u krstima, čas jači, čas slabiji. Okolni mišići se grče, kao reakcija na bol, što dovodi do smanjene pokretljivosti. Bol zahvaćenog područja se dalje reflektuje na nogu, pa imamo i bol u nozi. Čulo dodira je promenjeno. Naime, moguć je smanjen osećaj dodira ili potpuni gubitak tog osećaja. Što se više naprežemo bol je jači. Ne bi trebalo podizati teret. Čak i običan kašalj može da pojača bol. Peckanje, žarenje, trnjenje su isto mogući simptomi kod išijasa.

Dijagnostika

Ako se ovkvi simptomi pojave, s razlogom možemo pretpostaviti da je u pitanju bolest išijas. Neophodna je dijagnoza i treba ići lekaru. Za dijagnozu se koriste magnetna rezonanca, elektromiografija ili rendgen.

Lečenje išijasa

Bol i ograničena pokretljivost značajno utiču na kvalitet života, zato išijas zahteva lečenje. Kako se leči išijas? U početku savetuje se strogo odmaranje i mirovanje. Leži se na tvrdoj i ravnoj podlozi. Što se tiče lekova, pošto je kod išijasa prisutan bol, lekar prepisuje lekove protiv bolova. Od lekova se daju i antireumatici, kortikosteroidi, miorelaksani sa sedativnim delovanjem. Kompleks B vitamina se daje. U kasnijoj fazi se preporučuje fizikalna terapija i vežbe za išijas, da bi se ojačali mišići, ali i dalje je rizično podizanje tereta. Išijas se može lečiti i operativnim putem, odnosno hirurškom intervencijom sa procentom uspešnosti 50%.

Preventiva da ne dođe do išijasa

Redovna fizička aktivnost je dobra prevencija. Trčanje, hodanje, plivanje, istezanje i druge aktivnosti dobro dođu. Izbegavanje dizanja tereta, loših životnih navika, izlaganja vibracijama i gojenja. Ponekad zahteva i menjanje posla.

Narodni lekovi protiv išijasa

Nekada su se samo koristili narodni lekovi za išijas, a prenoseći se tako godinama, ostali su poznati i danas. Za lečenje išijasa primenjuju se razne obloge i pripravci.

Kupus

Redovno uzimanje salate od svežeg kupusa pomaže, a isto i stavljanje obloga od mlevenih svežih listova kupusa na bolno mesto.

Tinktura od oljuštenog semena divljeg kestena

Tinktura od svežih semenki divljeg kestena se pravi tako što se iste oljušte i pomešaju sa 70% alkoholom. Nakon 10 dana stajanja treba procediti. Uzima se 3 puta na dan po jedna mala kašika, u slučaju akutnih problema.

Obloge od trulih jabuka

Starinski narodni lek protiv išijasa je oblog od trulih jabuka. Trule jabuke se miksuju i stave na bolno mesto, a zatim omotaju pamučnom tkaninom, pa posle i vunenom. Ostaviti da deluje preko noći. Ujutro oprati i izmasirati bolno mesto.

Beli luk, list oraha i ruzmarin

3 kašike usitnjenog lista oraha, 3 kašike belog luka, malo ruzmarina staviti u 1 litar komovice. Neka odstoji 20 dana uz svakodnevno mućkanje. Kad se procedi, ovom tinkturom mažemo i masiramo bolno mesto. Zatim se ispere i namaže maslinovim uljem, te zavije vunenom tkaninom.

isijas

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!