Kako porasti u visinu ishrana i vežbe

slikaMnogi tinejdžeri se pitaju, kako porasti u visinu brzo i koliko ću biti visok. Imaju li efekta vežbe i ishrana? To isto zanima i roditelje, naročito ako njihova deca treniraju košarku ili odbojku. Nekom visina znači za samopouzdanje. Koliko će neko porasti i kako biti visok, malo zavisi od nas, a najviše od genetike. Iako je sve manje više jasno, može se primeniti nekoliko stvari da bi se dostigao pun potencijal visine koja vam je predodređena. Dakle, nasledni faktor ipak nije jedini, nego nešto zavisi i od sredine, ishrane, opšteg zdravstvenog stanja i sl.
Devojčice najintenzivnije rastu od 11-13 godine, a dečaci od 13-15. Kod devojčica intenzivan rast staje obično sa 15, a kod dečaka sa 16 godina. Ali to ne znači da ne mogu porasti još neki centimetar i kasnije.

Koliko ću biti visok?

Treba shvatiti da je kod većine ljudi visina određena genetikom u porodici. Koliko će neko biti visok, može se predvideti, odnosno izračunati, ali ne sasvim precizno. Za izračunavanje visine potrebno je, sabrati visine svojih roditelja u cm. Za dečaka dodati 13 cm na to, a za devojčicu oduzeti  13 cm od tog. Potom dobijeni broj podeliti sa 2 i dobijamo predviđenu visinu deteta. Moguće je da visina varira 10 cm gore ili dole u odnosu na ovaj obračun. Ovo nije apsolutno tačno i konačno, ali bi trebalo da bude blizu.

Ishrana za rast u visinu

Od velikog značaja za rast u visinu je kvalitetna i raznovrsna ishrana, bogata vitaminima i mineralima. Deci koja se raznovrsno i redovno hrane, nije potrebno davati bilo kakve dodatke ishrani. Deca su aktivnija od odraslih i važno je da imaju dovoljno kalorija u ishrani. Za rast poseban značaj imaju ugljeni hidrati, od kojih organizam dobija energiju da raste. Deca osećaju potrebu za ugljenim hidratima. Vole slatkiše i grickalice. Međutim, ugljeni hidrati nisu samo slatkiši i grickalice, oni su u voću i žitaricama. Kalcijum promoviše rast kostiju, a nalazi se u orašastim plodovima, zelenom lisnatom povrću i jogurtu. Tu je bitan i vitamin D, koga ima u ribi, pečurkama ili ga dobijamo kratkotrajnim izlaganjem suncu.  Jedan od najvažnijih minerala za rast deteta je cink. Sadrže ga grašak, kikiriki, špargle, školjke, jaja itd.

Vezbe za rast u visinu

Da bi porasli u visinu, dobro je baviti se sportom. Međutim nikako ne treba u periodu dok se još intenzivno raste, dizati tegove u teretani. Mogu se raditi vežbe istezanja ili vežbe sa sopstvenom težinom tela. Najbolji sportovi za rast u visinu su košarka, odbojka i rukomet. U ovim sportovima se dosta skače i teži se dostizanju neke visine. Ovi sportovi (kao i plivanje) promovišu pravilno držanje kičme, a smatra se da to isto ima svoju ulogu za rast.

Šta može loše da utiče na visinu

Postoje faktori koji mogu loše uticati na visinu, pa da osobe budu zakržljale ili patuljastog rasta. Konzumiranje droga i alkohola u adolescentnom periodu mogu se negativno odraziti na visinu. Pušenje isto tako negativno utiče na rast. Steroidi i dizanje tegova su loši za rast. Kofein je loš u smislu da podstiče budnost, a poznato je da je tinejdžerima potrebno 9-10 sati čvrstog sna, da bi optimalno porasli. Neuhranjenost isto može onemogućiti dete u dostizanju pune visine.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!