Slatki pelin i artemisinin lek za malariju – da li i za rak?

Artemisia_annuaSlatki pelin je biljka koja privlači veliku pažnju, zahvaljujući aktivnom sastojku artemisinin. Radi se o vrsti pelina poreklom iz Severne Azije. Latinski naziv je Artemisia annua. Biljka naraste oko 2 metra. Listovi su slični kao kod paprati, a cvetovi su svetlo žuti. Mnogi su zainteresovani za slatki pelin i to za seme, uzgoj, kakva je cena, gde kupiti, kako ide prodaja ove biljke i naravno iskustva upotrebe. To je zato što se artemisininu pripisuju antikancerogena svojstva, koja su i dalje predmet naučnih istraživanja. Sastojak artemisinin se izdvaja iz gornjih delova biljke slatki pelin, posebno listova i cvetova. Gaji se u delovima Azije, Severne Amerike, Afrike i Evrope.

Slatki pelin kao lek

Slatki pelin se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi još vekovima i to kao lek za groznicu. U prošlosti je ova biljka upotrebljavana i upotrebljava se i danas kao lek protiv malarije. Malarija je infektivna bolest, koju prenose komarci, a izaziva je ustvari minijaturni parazit Plasmodium. Artemisinin je priznat od svetske zdravstvene organizacije , kao lek za malariju. Isto tako koristili su ga kao lek protiv alergija, a naročito za astmu. Danas se sve više govori o antikancerogenom dejstvu slatkog pelina i dokazuje se njegova efikasnost u borbi protiv kancera. Neka naučna istraživanja su pokazala uspešno dejstvo sastojka artemisinin u prisustvu gvožđa, zato se smatra da treba kombinovati artemisinin sa gvožđem, kod tretmana kancerogenih oboljenja.

Artemisinin i derivati

Artemisinin je jedinjenje koje se dobija ekstrakcijom iz slatkog pelina. Artemisin ima svoje derivate koji imaju ulogu. Kinezi su ga izolovali 1973. godine. Artesunat je polusintetički derivat iz slatkog pelina koji je delotvoran za malariju i još neke parazitne infekcije, zatim neke viruse, bakterije i gljivice, a postoji mnogo nade da leči i rak.

Gde kupiti čaj i kapsule

Slatki pelin se u prošlosti koristio kao čaj, a danas se uglavnom prodaje pod nazivom artemisinin u pakovanjima u vidu kapsula i tableta. Može se naći po apotekama, biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Cena je prilično visoka za ovaj preparat. Iskustva korisnika, kad je reč o upotrebi ovog preparata su nedovoljno izneta, a na iskustva drugih se mnogi oslanjaju kad žele da probaju ovako nešto. Iako mnogi izvori prenose da slatki pelin uništava ćelije raka neverovatnom brzinom, za tako nešto zaista nema dovoljno dokaza. Nema podataka da li neko kod nas prodaje čaj od slatkog pelina.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!