Sadnja belog i crnog luka u jesen ili proleće?

seme lukaSadnja luka, belog i crnog, može se obaviti u proleće ili u jesen. Razlikuje se još i sadnja luka u plasteniku i na otvorenom. U plasteniku se obično proizvodi mladi luk da bi bio dostupan i u zimskom periodu. Koje je najbolje vreme za sadnju luka? Dobro je posaditi luk i u jesen i u proleće. Pa ako vam mogućnosti to dozvoljavaju, najbolje je saditi luk u dva navrata. Zavisi i od toga da li želite dobiti mladi ili stari luk.

Sadnja luka u jesen  prednost

Ako želimo da proizvodimo glavice luka i da prinos bude veći, prednost je saditi luk u jesen, prosto jer biljka ima duži period vegetacije. Ako se posadi beli ili crni luk, na primer u oktobru ili novembru, on će već da nikne i ostvari određen napredak u rastu i razvoju. Luk je inače vrlo otporan na zimu i niske temperature. Ni snežni pokrivač mu ne smeta. Istina, on ne raste na niskim temperaturama, nego se nalazi u periodu mirovanja. Ali kada su topliji dani luk napreduje. Tako se dešava da, u proleće kad je vreme sadnje luka, naš jesenji luk bude u dobroj kondiciji i značajnoj prednosti. Sadnja luka u jesen omogućava da provede u zemlji 8-9 meseci, a onaj koji je posađen u proleće, svega 5-6. Glavice luka koji je posađen u jesen, stoga mogu biti znatno krupnije. Imaju tendenciju da budu znatno krupnije, a to zavisi i od vremenskih uslova, sorte, kvaliteta sadnog materijala itd.
Sadnja luka u jesen može biti prednost, jer ćemo već u rano proleće imati dostupan mladi luk.

beli luk

Šta dobijamo sadnjom luka u proleće

Sadnjom luka u proleće dobijamo mogućnost da ponovo u određenom periodu imamo mladi luk, a naravno i glavice. Sadnja luka u proleće se obavlja u februaru i martu mesecu ili čim vremenske prilike to dozvole.

luk u basti

Kako se sadi luk u bašti

U bašti ili vrtu, sadnja belog i crnog luka i uopšte uzgoj luka, je gotovo istovetan. Uostalom iz istog su roda Allium. Potrebno je plodno i kvalitetno obrađeno zemljište. Ne podnosi kiselo zemljište, najbolje je neutralno. Potrebno je rotirati luk, tako da tek nakon 5 dodina dolazi na isto mesto crni luk, a nakon 3 godine beli luk. Pravimo leje ili gredice na otvorenom. Beli i crni luk se sade u redove. Međuredni razmak je oko 20 cm. Arpadžik ili čenovi belog luka se sade na dubinu od 3 cm. Razmak u redu je 5-10 cm, ali može se posaditi i gusto, pa se onda raščupava, odnosno vadi mladi luk. Recimo kad dospe za mladi luk, onda vadimo svaki drugi. I beli luk može da se vadi kao mladi luk, mada je to ređe, uglavnom se crni luk jede kao mladi. Luk u našim uslovima ne mora da se zaliva. Uglavnom je količina padavina dovoljna da zadovolji potrebe, te da proizvodnja luka bude uspešna. U nekim slučajevima navodnjavanje je kontraproduktivno, jer može izazvati truljenje. Ipak ako je peskovito i suvo tlo potrebno je zalivanje. Luk je veoma otporna biljka. Ima vrlo malo štetočina koje ga napadaju i pogodan je za organsku proizvodnju. Beli i crni luk su zahvalni za uzgoj i realno gledano, oko njih nema ni mnogo posla. Korov se uništava okopavanjem i to je verovatno najveći posao. Potrebno je redovno pleviti i okopavati, ali plitko i pažljivo, da se ne ošteti luk. Za đubrenje se mogu primeniti NPK i KAN. Cvetovi se mogu pojaviti u leto, na samim vrhovima listova. Treba ih kidati.
susenje luka

Kada se vadi luk i kako se suši

Posle tako dugo vremena provedenog u zemlji, negde u leto, krupne glavice luka se već naziru ispod zemlje. Pravo pitanje je sad, kada se vadi luk iz zemlje? Nemoguće je dati precizan termin. To je negde u periodu od 15. jula do 15. avgusta. Međutim, jesenji luk može da se vadi i ranije. Na primer, srebrenac može već u maju. Tokom leta nadzemni deo, kreću postepeno da se suše i sami se povaljaju po tlu. Stari i iskusni uzgajivači luka, kažu da je potrebno da se dve trećine listova osuše i popadaju, pa je onda vreme za vađenje luka. Međutim, ono što nam najmanje treba u ovom periodu su jake kiše i puno vlage. U tom slučaju vadi se i pre, da ne bi trunuo u zemlji. Kada se luk povadi, ostaviti ga tu na zemlji jedan dan, da se suši, pod uslovom da nema kiše. Zatim ga rasporediti na neko adekvatno mesto, na nekakvu terasu sa nastrešnicom da se suši. Bolje u hladu nego na suncu. Potrebno je bar 7 dana da se suši tako, a u slučaju kiše uneti ga u zatvoren prostor. Potom se luk stavlja u mrežaste vrećice i dalje se drži na otvorenom i suvom mestu. Iskusni uzgajivači luka, znaju da ostave beli i crni luk sa suvim listovima i da od njih ispletu pletenice, pa tako luk okače da se suši.

platenica luka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!