Beli luk i limun protiv holesterola

beli luk i limunBeli luk limun i voda su dobitna kombinacija protiv holesterola i masnoće u krvi, a imaju i druge zdravstvene prednosti. Neki tvrde da je ovo stari tibetanski recept, a neki opet da se radi o eliksiru nemačke narodne medicine. Ali to je za nas manje važno, a bitnije je da ovaj spoj belog luka, limuna i vode doprinosi našem zdravlju.

Lekovitost belog luka i limuna

Beli luk kao što je poznato snižava pritisak, ali u brojnim studijama je utvrđeno da snižava i holesterol. To je prirodni lek protiv masnoće u krvi, blokiranja arterija i arteroskleroze. Vrlo dobro je poznato da je beli luk, kao prirodan antibiotik, neprijatelj prehlade, infekcije i gripa. Definitivno ojačava imunitet. A šta tek reći za limun. Isto tako vrlo je značajan kao imunostimulans. Limun spada u bazne namirnice, dakle ima alkalizujući efekat, iako je za većinu nas limun sinonim za nešto kiselo. Limun prija organizmu, jer nas snabdeva sa vitaminima, a posebno C vitaminom. Sjajan je antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala. Za ovaj recept se koristi limun sa korom. Ne zaboravimo da se u kori limuna nalaze vrlo značajni sastojci, koji su možda još delotvorniji, nego oni iz pulpe.
Upotrebom ove dve namirnice dobija se idealan spoj sastojaka, za prirodan lek protiv holesterola i masnoće u krvi.

Beli luk i limun recept

Limun dobro oprati, pa iseckati zajedno sa korom. Najbolje bi bilo koristiti za ovaj recept organski limun i beli luk, ali ako to nije moguće, limun treba dobro oprati. Ponekad se limun pre upotrebe drži u vodi, da bi se održala svežina. To nije loše, jer će kora bolje da se opere i eventualno prisutne nečistoće i štetni sastojci sa kore će ostati u vodi. Dakle, cela 4 limuna iseckatii staviti u blender, a sa njima 30 čenova belog luka. Usitniti u blenderu, kratko,  da dobijemo komadiće, pulpu. Celu smesu staviti u šerpu sa 2 litra kvalitetne flaširane izvorske vode i dobro izmešati. Zagrevati do tačke ključanja, a potom ostaviti da se ohladi.
Sad postoje dve opcije. Jedna je da se tečnost procedi i sipa u flaše, a da se pulpa baci. A druga je da se sve zajedno iskoristi i da se napune tegle. U svakom slučaju čuva se u frižideru.
Ako je tečnost, pije se jedna čaša dnevno, dva sata pre ručka. Pije se 3 nedelje, pa se pravi pauza 1 nedelju, pa se opet pije 3 nedelje. Nakon toga trebalo bi da imate više energije, kao da ste se podmladili. Miris belog luka se delimično neutrališe sa limunom.
Ako nije proceđeno uzimate iz tegle, na prazan stomak, količinu od 0,5-1 dl. Uzima se u istim vremenskim intervalima, kao i tečnost.

Sastojci

4 limuna
30 čenova belog luka
2 l vode

limun i beli luk

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!