Šta se sadi u aprilu i maju u bašti. Naši predlozi su

April je vrlo nestabilan mesec, jer se mogu očekivati visoke temperature, ali i mraz, kao i dosta kiše. Rizik postoji, jer mraz može da ošteti i uništi kulture. Srednja temperatura je viša za 6 stepeni nego u martu, a ima više sunčanih dana, ali i više kiše. Radovi u bašti teku i svaki period lepog vremena mora se iskoristiti za setvu i sadnju. U aprilu ima još posla, jer kišno vreme doprinosi razvoju korova. Borba sa korovom će biti svakodnevna tokom ovog meseca.

Beli i crni luk

Početkom aprila je krajnje vreme da posadite beli i crni luk. Svako ko nije stigao zbog vremenskih prilika da ga posadi tokom marta ili je odložio to za početak aprila, može to učiniti sad. Beli luk i luk se dobro ukorene samo tokom hladnog perioda, tako da sa radovima treba požuriti. Formiranje jakog korena je neophodno da bi se vlaga i hranjivi sastojci crpili iz dubine zemlje tokom letnjeg perioda.

Blitva i cvekla

Ako niste već posejali blitvu i cveklu, evo prilike da to uradite početkom aprila. Posejte cvekli i blitvu direktnom setvom na otvorenom u zasebne gredice. Vole dobro pripremljeno plodno zemljište. Setva se obavlja na razmak 10 centimetara u redu i 30 centimetara je međuredno rastojanje.

Rane kupusnjače

Rasad kupusa, karfiola, kelja, brokolija i kelerabe može se u aprilu presađivati u baštu. Sadi se u dobro pripremljeno, rastresito i plodno zemljište na međuredni razmak 40 cm, a sličan je razmak i u redu. U međuprostor se može rasađivati brzorastuće povrće, kao što je zelena salata.

Krompir

Idealni uslovi za sadnju krompira su u aprilu. Vrtlarima se savetuje da sade rane sorte krompira. Rane sorte su sigurnije, jer manje stigne da ih uništava zlatica i druge štetočine. Osim toga, pošto se ranije vade iz zemlje, oslobodi se prostor za drugi usev, odnosno setvu nekog letnjeg povrća.

Pasulj i grašak

Pasulj može već da se seje u drugoj polovini aprila direktnom setvom, ali i da se sadi kao rasad. Možda je čak ovo drugo i bolja varijanta, da se sadnice pasulja prenesu u baštu, kad još malo otopli. Što se tiče graška on može da se seje u aprilu, ali stručnjaci smatraju da je za grašak bolja rana setva u februaru i martu.

Celer i praziluk

Celer može da se seje direktno, a može i da se sadi rasad. Neke sorte se uzgajaju zbog korena, a neke zbog stabljika. Celer ima jako sitno seme, a dug period vegetacije. Preporučujemo sadnju rasada celera. Isto tako u ovom periodu pogodno je posaditi rasad praziluka.

Šta saditi u maju?

Ne treba žuriti sa sadnjom paradajza, plavog patlidžana, paprike, krastavaca, batata, tikvica, bundeva, dinja i lubenica. Pa iako se rasad ovog povrća prodaje već u aprilu, verujte da je rano za sadnju na otvorenom. Tačno je da postoje i neke rane sorte, ali uopšteno govoreći ovo povrće je osetljivo na hladnoću i ne sadi se pre meseca maja na otvorenom u uslovima gde je kontinentalna klima. U aprilu se može saditi samo u plasteniku ili u krajevima gde je toplija mediteranska klima.
Boranija se seje kad prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, a najbolje je početkom maja meseca.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!