Bršljan gel i ulje protiv celulita i sirup za kašalj

brsljanBršljan se danas uspešno koristi kao sirup za kašalj. Prepisuje se kad je u pitanju kašalj, upala bronhija, razređivanje bronhijalnog sekreta, astma. Spolja se nanosi bršljan protiv celulita, kao anticelulit gel i bršljanovo ulje. U narodnoj medicini se koristi čaj od lista bršljana za reumu i prah od lista bršljana za polipe u nosu. Pošto je u pitanju otrovna biljka doziranje i pripremu treba prepustiti stručnjacima.

Bršljan biljka

Bršljan je višegodišnja zimzelena biljka. Spada u biljke penjačice, a koristi se kao ukrasna biljka, ali i kao lek. Postoji više vrsta, a za lekoviti bršljan je latinski naziv Hedera helix. Biljka voli vlažno tlo i vazduh. Penje se bršljan uz drveće i zidove. Može ići u visinu i više metara. Sporo raste, a neke biljke ili stabla bršljana mogu biti stara preko 100 godina. Prepoznatljiva je i ima je svuda na našim prostorima. Listovi su kožasti zimzeleni. Cveta krajem leta i u jesen. Cvetovi su belo zeleni. Plod je bobica, tamnoplave boje. Ovim bobicama se hrane ptice, a za čoveka su otrovne. Otrovni bršljan je ono što treba stalno naglašavati, jer je reč o otrovnoj biljci, koju za upotrebu ne treba da pripremaju laici. Izdvaja se ekstrakt iz lista bršljana, a da bi bio odgovarajućeg kvaliteta neophodno je pridržavati se tehnološkog postupka ekstrakcije, koji se radi višefazno. Upotreba u vidu sirupa i drugih preparata koji se kupuju u apoteci je potpuno bezbedna. Svi delovi bršljana su gorki i otrovni, a lekovitost potiče od saponina koji su u listovima.

Bršljan kao lek

Smatra se da je još Hipokrat imao zasluge za to što je bršljan doživeo popularnost kao lek. Međutim, dosta dugo se nije pouzdano znalo kolike su isceliteljske moći bršljana, nego se sve zasnivalo na pretpostavkama. Od 16. veka poklanja se veća pažnja bršljanu kao leku protiv upale disajnih organa. U novije vreme i posle obimnih ispitivanja pokazala se i dokazala delotvornost bršljana u lečenju kašlja i disajnih puteva.

Sirup za kašalj od bršljana

Sirup za kašalj od bršljana je priznat kao delotvoran u tradicionalnoj i u zvaničnoj medicini. Saponini iz listova, prerađeni u sirup od bršljana deluju efikasno na iskašljavanje. Upotrebom se razređuje sluz koja se sliva i nakuplja u bronhijama. Na taj način se i ublažava potreba za kašljanjem i polako se smiruje kašalj. Napadi kašlja postaju prošlost, a stomačni mišići se više ne grče, nego se opuštaju. Saponini deluju i na bakterije i viruse, što je dodatna pogodnost sirupa od bršljana. Ovaj preparat je pokazao efikasnost i kod bronhitisa, astme i drugih opstrukcija gde je potrebno da se olakša disanje i suzbije neprijatan kašalj.

Anticelulit gel sa bršljanom

Bršljan anticelulit gel je efikasan u tretmanu kože sa celulitom i dosta je hvaljen, a relatino jeftin preparat. Obično se pravi sa dodatkom ruzmarina, kapsaicina i slično, jer se tako pojačava mikrocirkulacija i prodiranje u dublje slojeve kože. Nanosi se spolja na kožu, tako što se umasira u kožu gde je celulit. Deluje na redukovanje masnih naslaga, a koži vraća zategnutost, čvrstinu i elastičnost.

Bršljanovo ulje

Smatra se da je najdelotvornije ulje za masiranje celulita upravo bršljanovo ulje. Može da se primenjuje samo ili da se pomeša sa drugim eteričnim uljima. Deluje uspešno u mešavini sa eteričnim uljima ruzmarina, grejpa i limuna, koja omogućavaju njegovo dubinsko dejstvo. Bršljanovo ulje daje podsticaj proizvodnji hijaluronske kiseline, a to omogućava koži da postane čvrsta i elastična, te tako na svojevrstan način podmlađuje kožu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!