Posna salata od crne rotkve

Da li ste nekad koristili crnu rotkvu i ako jeste kada je to bilo? Priznaćete crna rotva se generalno retko koristi u ishrani, a jako je zdrava i može se naći na pijaci. Salata od crne rotkve je odličan izbor za zimu (zovu je i zimska rotkva), zato što jača imunitet i čisti disajne puteve. Crna rotkva može da se dodaje i drugim salatama, te da se kombinuje sa pavlakom i sirom, ali mi smo se opredelili za ovaj recept tj. posnu salatu.

Priprema

Rotkve prvo dobro operite. Zatim oljuštite crnu koru i videćete iznutra je mesnati deo potpuno beo. Potopite oljuštene rotkve u vodu, a vi pripremite rende i posudu u koju ćemo da rendamo rotkve.  Rendajte na sitne rende, dok sve rotkve ne pretvorite u salatu. Prebacite sve u veliku cediljku sa gustom mrežicom, da salata ne može da prolazi i temeljno isperite pod mlazom hladne vode. Zatim dobro ocedite. Sada se salata od crne rotkve začini. Dodajte malo soli, ulja i sirće ili limunov sok, pa sve dobro izmešajte. Salata može malo da odstoji, pre konzumiranja, ali ne previše, da ne izgubi prepoznatljivu aromu i lekovite sastojke. Neizostavna je ova salata na posnoj trpezi. U vreme posta kada je ograničen izbor namirnica koje su dozvoljene, posna salata od crne rotkve je pravi izbor. Osim toga ona se lepo slaže uz razna druga posna jela. O ukusima ne vredi raspravljati i nema sumnje da će se ova salata nekom svideti, a nekom ne, ali njena još jedna prednost je što je izuzetno zdrava.

Sastojci

– crne rotkve
– so
– ulje
– sirće ili limunov sok

Lekovita svojstva crne rotkve

Crna rotkva (Raphanus sativus) sigurno nije na našim trpezama dovoljno zastupljeno povrće. Specijalno je poželjna tokom zime, kada je telu potrebna podrška imunitetu i odbrana od virusnih i drugih infekcija. U prošlosti su više cenjena njena lekovita svojstva, mada je mnogi i danas koriste kao lek, jer efikasno čisti disajne organe, koristi se protiv bronhitisa, kašlja, ali i opstipacije. Specifičan ljutkast ukus podstiče lučenje žuči i otvara apetit. Malo se teže vari, pa nije baš za svakog dobra. Osobe sa čirom, bolestima želuca i bubrega treba da je izbegavaju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!